Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu premier

Andrei Dumitru 13/06/2023 | 14:22 Ştiri
Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu premier

Marcel Ciolacu a fost desemnat, marţi, premier de către preşedintele Klaus Iohannis, în urma consultărilor pe care şeful statului le-a avut cu partidele din Parlament.

„S-au terminat consultările şi voi anunţa decizia mea, însă cred că e potrivit să fac câteva remarci scurte. Coaliţia de guvernare a decis acum un an şi jumătate la constituire să funcţioneze pe un model nou pentru România, cu o schimbare a premierilor la jumătatea perioadei de guvernare. Acest model a funcţionat foarte bine şi sunt încrezător că va funcţiona şi îmn continuare”, a spus preşedintele.

Şeful statului s-a arătat mulțumit de Guvernul Ciucă. ”România în această perioadă a trecut prin mai multe crize şi datorită felului în care coaliţia, Guvernul condus de domnul Ciucă, a lucrat, România a trecut bine de criză în energie, de inflaţie şi toate acestea sunt rezultatul unor eforturi intense”, a mai spus Klaus Iohannis.

„Faptul că suntem azi aici ca să formalizăm rotaţia premierilor arată un nou nivel de implicare şi seriozitate. Românilor li s-a promis stabilitate şi au primit stabilitate. Românilor li s-au promis rezolvări la marile crize şi au fost rezolvate. În acest condiții cred că nu este nicio surpriză, dar acum desemnez pentru poziția de prim-ministru al României pe domnul Marcel Ciolacu, pe care îl invit să formeze un guvern al coaliției. Să continue munca serioasă și eficientă a coaliției cu acest nou guvern”, a spus Iohannis.

 

„Îi mulțumesc domnului Nicolae Ciucă pentru gestul de onoare. Prin gestul său, România a intrat într-o etapă de democrație consolidată. Guvernul Ciucă a adus stabilitatea României. Îmi doresc ca viitorul guvern condus de mine să fie despre economie și reforme. Îmi asum cu toată responsabilitatea faptul că România are nevoie de aceste reforme și de PNRR. Locul României e în UE și NATO. Indiferent cât caută unii și alții alte drumuri. Îmi doresc să mă ridic la nivelul acestei responsabilități”, a declarat Marcel Ciolacu.

Care sunt pașii următori

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru are 10 zile de la desemnare pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului vor fi dezbătute de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul va acorda încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Regulamentul celor două Camere ale Parlamentului stabileşte procedura dezbaterii în Parlament a programului şi listei Guvernului.

Astfel, Birourile permanente vor stabili data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor.

Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.

În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, iar dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru va primi aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială.

Candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru va prezenta, în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, programul şi lista Guvernului, iar, în continuare, reprezentanţii grupurilor parlamentare îşi vor putea exprima, la cerere, punctele de vedere.

După încheierea dezbaterilor se va supune la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret şi se exprimă prin bile.

Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere va fi semnată de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi va fi înaintată de îndată preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului.

Potrivit Constituţiei (articolul 104), prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul.

Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.

FOTO: presidency.ro