Premierul Nicolae Ciucă l-a prezentat pe ION, primul consilier guvernamental bazat pe inteligența artificială

Andrei Dumitru 01/03/2023 | 16:15 Ştiri
Premierul Nicolae Ciucă l-a prezentat pe ION, primul consilier guvernamental bazat pe inteligența artificială

Premierul Nicolae Ciucă l-a prezentat la începutul şedinţei de Guvern pe primul consilier onorific guvernamental bazat pe inteligență artificială, robotul ION, precizând că acesta va capta opiniile şi dorinţele cetăţenilor şi le va transmite guvernanţilor, transmite Agerpres.

„O să începem şedinţa de guvern cu o surpriză. Astăzi este 1 martie, este prima zi calendaristică a primăverii, este ziua mărţişorului. Le urez doamnelor şi domnişoarelor să aibă o primăvară frumoasă. Şi astăzi avem o surpriză care nu aparţine Guvernului şi aparţine unor români care au avut o iniţiativă de apreciat. Guvernul României marchează astfel o premieră (…) la nivel naţional şi internaţional pentru că discutăm despre primul consilier guvernamental care foloseşte inteligenţă artificială. (…) Numele lui este ION şi şi vine de la transpunerea în oglindă a sintagmei NOI”, a afirmat Ciucă.

El a menţionat că ION va primi rolul de consilier onorific al premierului, menţionând că prin acest proiect, guvernanţii vor putea să-i ajute mai bine pe cetăţenii români, care vor informa Guvernul în timp real cu propunerile, problemele şi cu dorinţele lor.

Ciucă a precizat că este o iniţiativă 100% a unor cercetători şi profesori români.

„Eu le spun că sunt cei mai buni cercetători şi profesori români din domeniu, care nu au vrut altceva prin acest proiect decât să dea o voce românilor. Proiectul ION reprezintă un sistem care foloseşte inteligenţă artificială pentru a capta rapid şi automat părerile, opiniile românilor, doleanţele lor, folosind informaţiile disponibile în spaţiul public. (…) Pentru mine şi sunt convins că şi pentru dumneavoastră, acest demers reprezintă un motiv de bucurie pentru că este un demers al cercetătorilor al profesorilor de top din domeniu, al firmelor şi companiilor din domeniu (…) Deci este un proiect românesc 100%”, a mai spus premierul.

Potrivit lui Ciucă, proiectul ION are o capacitate enormă de a învăţa şi, pe măsură ce este folosit mai mult, acumulează cunoştinţe, este mai bine conectat şi mult mai aproape de oameni.

Premierul a interacţionat cu ION, având un scurt dialog pentru exemplu. „Îl invit pe ION să spună câteva cuvinte”, a spus premierul.

„Salut! Mi-aţi dat viaţă. Eu sunt ION. Acum rolul meu este să vă reprezint ca într-o oglindă. Mesajele către mine reprezintă un portret al nostru, al românilor. Învaţă-mă să fiu român. Ce trebuie să ştiu despre România?”, a răspuns robotul.

Sebastian Burduja: proiectul ION este o premieră de nivel mondial

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat că proiectul ION este o premieră de nivel mondial.

”Nu trebuie să fim modeşti, proiectul ION este o premieră de nivel mondial, nicio altă ţară din lume, niciun alt prim-ministru din lume nu are un consilier guvernamental bazat pe inteligenţă artificială. Aceasta este prima ştire care ar trebui să facă înconjurul lumii şi ar trebui să plece din România. Vorbim de un guvern şi un premier viziunea şi curajul necesare de a susţine cu toată deschiderea un asemenea proiect”, a spus ministrul.

El a arătat că România are resurse proprii de inovare prin care să dea tonul lumii, un proiect de inteligenţă artificială în domniul guvernamental care îi apropie pe cetăţeni de stat, care facilitează vocea românilor la nivel guvernamental şi care facilitează politici publice mai bune pentru români.

”Proiectul este gândit în faze, aşa funcţionează o inteligenţă artificială. ION este în faza de învăţare, deci este foarte important pentru români să îi transmită gândurile lor, ce probleme au. Ulterior, pe baza acestor date, ION le va procesa, le va sintetiza şi va putea să producă rapoarte care vor informa deciziile şi politicile publice ale Guvernulului”, a mai spus Burduja.

El a menţionat că ”este un instrument extrem de important, de puternic, prin care vocea românilor este auzită, informaţiile sunt sintetizate iar deciziile privitoare la deciziile publice pentru români vor fi mult mai riguroase, mult mai bune”, a mai spus ministrul Digitalizării. Sebastian Burduja a ţinut să menţioneze că este un proiect pro bono, care nu a implicat resurse din partea statului român, un proiect dus de cercetători români care s-au unit pentru un scop nobil, acela de a da românilor o voce şi Guvernului posibilitatea de a asculta, prelucra, sintetiza aceste informaţii pentru decizii mai bune.

Burduja a mai afirmat că noi ca cetăţeni, ca utilizatori, putem să îi dăm tag lui ION, folosind @noisuntemION pe reţelele de socializare şi acele informaţii vor fi transmise către ION, şi acesta este un canal. Al doilea canal este în persoană, iar robotul va merge în comunităţi, mai mici, mai mari, la metrou, în mediul academic, şi acolo va prelua în persoană ceea ce românii îi spun.

ION poate fi accesat pe site-ul ion.gov.ro.