Pregătiri pentru noul an şcolar: platformele online de predare-învăţare şi realizarea unei Biblioteci virtuale

Elena Marinescu 23/06/2020 | 22:16 Ştiri
Pregătiri pentru noul an şcolar: platformele online de predare-învăţare şi realizarea unei Biblioteci virtuale

Ministerul Educaţiei are în vedere mai multe tipuri de intervenţii pentru pregătirea noului an şcolar, precum creşterea capacităţii şcolilor de a sprijini categoriile de elevi cu risc de excluziune, inclusiv prin achiziţionarea de echipamente IT, formarea profesorilor şi dezvoltarea competenţelor digitale de utilizare a platformelor online de predare-învăţare şi realizarea unei Biblioteci virtuale.

Ministrul Monica Anisie a menţionat că în cursul zilei de marţi a participat la videoconferinţa miniştrilor educaţiei din Uniunea Europeană, organizată sub egida preşedinţiei croate a Consiliului Uniunii Europene, în vederea schimbului de experienţă dintre statele membre ale UE privind impactul pandemiei de COVID-19 asupra educaţiei, iar printre temele puse în dezbatere au fost lecţiile învăţate în această perioadă şi proiectele pentru anul şcolar/universitar următor.

„La Ministerul Educaţiei lucrăm la mai multe variante. Am avut şi astăzi o întâlnire, o videoconferinţă cu miniştrii educaţiei din statele membre ale Uniunii Europene şi fiecare dintre noi am prezentat cum anume ne-am situat în anul acesta şcolar cu predarea online, cum anume am realizat examenele naţionale şi aşa mai departe, dar, în acelaşi timp, fiecare dintre noi am prezentat şi la ce anume ne gândim şi cum anume am putea să începem noul an şcolar. Aici trebuie să spun foarte clar că este important ca în această vară profesorii să vină la cursurile de formare şi această formare va fi online, tocmai pentru a-i familiariza cu predarea online.

Vom avea Biblioteca virtuală de realizat, vom continua programul Teleşcoală şi vom continua şi de la anul cu aceste teste de antrenament pentru elevii care susţin examenele naţionale, pentru că am descoperit că ele au fost de ajutor pentru copii”, a declarat Monica Anisie la Realitatea Plus.

În opinia sa, rezultatele bune pe care elevii le-au obţinut în acest an la evaluarea naţională s-au datorat, în bună parte, modului în care a fost realizată pregătirea pentru examen. „Cred că un rol important l-a avut şi modul în care Ministerul Educaţiei s-a gândit să realizeze pregătirea elevilor prin acele teste de antrenament, pentru că acestea au venit în sprijinul elevilor, pe de o parte, dar, pe de altă parte, au respectat şi modelul pe care Ministerul Educaţiei l-a pus la dispoziţia elevilor. În felul acesta elevii s-au pregătit mai bine, au văzut care sunt tiparele, dacă doriţi să spunem aşa, pe care ar trebui să le urmeze şi cred că un rol important l-a avut şi faptul că am publicat pentru fiecare test de antrenament şi baremul de notare şi corectare.

S-au familiarizat, au văzut cum anume ar trebui, care ar putea să fie răspunsurile corecte pe care trebuie să le dea, în felul acesta au exersat în această perioadă alături de profesorii lor. Şi un alt element important cred că l-a reprezentat şi programul Teleşcoală pe care Ministerul Educaţiei l-a dezvoltat în această perioadă”, a mai spus Monica Anisie, potrivit Agerpres.