Praf saharian peste România. Zonele cele mai afectate

Elena Marinescu 01/03/2024 | 17:03 Ştiri
Praf saharian peste România. Zonele cele mai afectate

România este acoperită de un val de praf saharian care s-a deplasat spre continentul european dinspre norul Africii.

Agenția Națională pentru Protecția Mediului le-a transmis cetățenilor că din 29 februarie, până în data de 1 martie, ora 22:00, o masă de aer cald ce este încărcată cu praf saharian urmează să traverseze teritoriul țării noastre.

Astfel că, există posibilitatea ca Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) să înregistreze creșteri ale valorilor pulberilor în suspensie PM10 și PM2.5. Cu toate astea, cetățenii sunt anunțați că nu există motiv de îngrijorare.

Zonele cele mai afectate

Din informațiile ce au fost oferite de către Administrația Națională de Meteorologie, acest praf va ajunge pe tot teritoriul României, însă cele mai mari concentrații vor fi înregistrate în:

  • Regiunile de vest,
  • Regiunile de sud-vest.

”Meteorologii susţin că, pe parcursul zilei de 1 martie, masa de aer încărcată cu particule de praf se va dispersa, iar concentraţia acestora se va diminua semnificativ. Astfel de episoade se înregistrează în fiecare an, iar populaţia nu are motive să intre în panică.

În zonele în care se vor înregistra ploi, precipitaţiile vor angrena o parte din praf, de aceea urmele care vor putea fi observate pe maşini sau alte obiecte aflate în aer liber vor fi roşiatice”, a declarat Vicepreşedintele ANPM, Eugen Ioan Cozma, potrivit news.ro.