Povestea medicilor din Focșani care au reușit să deschidă o clinică stomatologică cu venituri de 2 milioane de euro

Într-o piață extrem de fragmentată la nivel național, în orașele mici, în care cabinetele stomatologice individuale fac legea, au început să apară și primele clinici dentare. Studiu de caz: Dentrust, din Focșani.
Acest articol a apărut în numărul 71 (5 – 25 august 2019) al revistei NewMoney
Statistic, mediul privat controlează peste 90% din cabinetele și clinicile stomatologice existente la nivel local. Piața este însă dominată de cabinete individuale în proporție de circa 80%, clinicile stomatologice fiind până nu demult apanajul marilor orașe. Dar piața se mai și schimbă.
Focșaniul, de exemplu, un oraș cu o populație de peste 79.000 de locuitori, potrivit recensământului din 2012, are în momentul de față trei clinici stomatologice. După cifra de afaceri – de aproximativ două milioane de euro –, cea mai mare dintre acestea este Dentrust, controlată de medicii stomatologi Gabriel Strugaru (40 de ani) și George Gheorghiță (34 de ani).
O PIAȚĂ LIMITATĂ. Pe cei doi stomatologi i-am găsit, pe fiecare în cabinetul său, ocupându-se de câte un pacient. George își cere scuze că va întârzia puțin la discuție, pentru că pacienta pe care o are pe scaun trebuie să prindă un microbuz. Gabriel își termină treaba, îl lasă pe pacient în grija asistentelor și ne conduce într-un tur al clinicii. O clinică modernă, cu aparatură de ultimă oră, cu cabinete despărțite cu sticlă și cu o bucătărie generoasă.
Amândoi afișează o atitudine prietenoasă și spun, glumind, că pacienții nu fug de ei, chiar dacă sunt medici stomatologi. „Aici suntem șapte medici și multe asistente frumoase“, adaugă, zâmbind, Gabriel Strugaru.
„Investiția totală a fost de aproximativ o jumătate de milion de euro, din care circa 60% au fost investiție personală, iar restul – credit bancar. Gabriel Strugaru și George Gheorghiță s-au cunoscut în urmă cu cinci ani. Aveau câte un cabinet individual și lucrau pe cont propriu. În 2017, au hotărât să facă împreună o clinică și au pus ochii pe un spațiu pe două niveluri, dintr-un bloc din zona centrală a orașului, pe care l-au închiriat și l-au amenajat apoi cu ajutorul unui arhitect.
Deocamdată, nu se gândesc să schimbe sediul clinicii și nici să construiască din propriile resurse unul nou. Și asta, pentru că terenurile din zona centrală sunt destul de scumpe și nu se justifică o investiție foarte mare în Focșani, unde piața este limitată. De altfel, acesta este și motivul pentru care nici marile clinici din piața serviciilor medicale private nu sunt interesate să deschidă puncte de lucru în această zonă.
Clinica Dentrust se bazează pe clienții care vin din Focșani și din zonele adiacente, dar și pe românii plecați în străinătate, care reprezintă 10% din pacienți. „Acest segment nu este majoritar. Ei stau puțin în țară și vor să le faci lucrările foarte repede“, precizează George Gheorghiță. Cei doi medici spun că au și pacienți din București, care, paradoxal, cu greu s-au lăsat convinși să accepte lucrări sau tratamente când au văzut că la Focșani sunt prețuri cu 30-50% mai mici decât în Capitală. „Ei (bucureștenii, n.r.) cred că ceva nu e în regulă“, completează Strugaru, adăugând că prețurile din București sunt crescute de chiriile și de salariile mai mari.
MIRAJUL BUCUREȘTIULUI. Capitala ar fi o variantă pentru a se extinde, însă cei doi medici nu o fac, pentru că ar implica mutarea a cel puțin unuia dintre ei, cu familii cu tot. George Gheorghiță este principalul susținător al ideii unei extinderi spre București, însă deocamdată nu este decis să părăsească Focșaniul. Lucru pe care nu l-ar face nici Gabriel Strugaru, care mărturisește că s-a implicat în clinică tocmai pentru a fi aproape de familie. „În București, o clinică ar merge foarte bine. Dacă investești 50.000 de euro în publicitate, în doar o lună scoți 200.000 de euro“, detaliază Gabriel Strugaru.
Anul trecut, la nivel național erau înregistrate aproximativ 4.400 de clinici și cabinete stomatologice – dintre care aproape 1.600 doar în București – care își dispută o piață a serviciilor stomatologice de 278 de milioane de euro. O valoare destul de mică în comparație cu piața serviciilor medicale private din România, cu o cifră cumulată de afaceri a primelor zece mari clinici de circa 516 milioane de euro.
Revenind la serviciile dentare, piața Capitalei a fost tentantă și pentru alți jucători din afara Bucureștiului. Un exemplu vine de la clinicile Victoria, un business început la Pitești care s-a extins în Râmnicu Vâlcea, Slatina și București. În cazul Capitalei, Daniel Dragomir, principalul acționar al Clinicilor Dentare Victoria, explica pentru NewMoney că a decis să intre cu prețuri peste cele de la Pitești și Râmnicu Vâlcea, dar sub tarifele de aici, investind în special în echipamente scumpe. „Tehnica te ajută să scazi prețul“, detalia acesta.
Deocamdată, cei doi medici de la Focșani se concentrează pe consolidarea afacerii pe plan local. Prioritară este achitarea creditului contractat în urmă cu doi ani și păstrarea unui standard ridicat al serviciilor pe care le oferă clienților. Clinica are un flux de circa 100 de pacienți pe zi, despre care cei doi spun că sunt atrași de modul de lucru al medicilor. Dar și de zâmbetele asistentelor.
Radiografie de piață
Serviciile de stomatologie au cunoscut o maturizare permanentă în ultima perioadă, acest domeniu fiind controlat în proporție de 90% de mediul privat.
- Mărime. Cu circa 1.600 de companii care oferă servicii stomatologice, Bucureștiul este cea mai mare piață din acest domeniu, cu afaceri cumulate de peste 107 milioane de euro.
- Obiceiuri. Anul trecut, circa 90% din pacienți și-au ales dentistul pe criteriul încrederii, iar 65% au ajuns la medicul stomatolog prin recomandare.
- Costuri. România este căutată inclusiv de pacienți din străinătate, pentru servicii de îngrijire a dinților, prețurile de aici fiind la jumătate față de țările din vestul Europei.
- ROMÂNIA VS UE. Cu o medie de 75 de dentiști practicieni la suta de mii de locuitori, România este la jumătatea clasamentului în rândul statelor membre ale Uniunii Europene.
FOTO: Laszlo Raduly/NewMoney