Povestea medicilor din Focșani care au reușit să deschidă o clinică stomatologică cu venituri de 2 milioane de euro

Florel Manu 14/08/2019 | 11:49 Oameni
Povestea medicilor din Focșani care au reușit să deschidă o clinică stomatologică cu venituri de 2 milioane de euro

Într-o piață extrem de fragmentată la nivel național, în orașele mici, în care ca­binetele stomatologice individuale fac legea, au început să apară și primele clinici dentare. Studiu de caz: Dentrust, din Focșani.

Acest articol a apărut în numărul 71 (5 – 25 august 2019) al revistei NewMoney

Statistic, mediul privat controlează peste 90% din cabinetele și clinicile stomatologice existente la nivel local. Piața este însă dominată de cabinete individuale în proporție de circa 80%, clinicile stomatologice fiind până nu demult apanajul ma­rilor orașe. Dar piața se mai și schimbă.

Focșaniul, de exemplu, un oraș cu o po­pu­lație de peste 79.000 de locuitori, potrivit recensământului din 2012, are în momentul de față trei clinici stomatologice. După cifra de afaceri – de aproximativ două milioane de euro –, cea mai mare dintre acestea este Dentrust, controlată de medicii stomatologi Gabriel Strugaru (40 de ani) și George Gheorghiță (34 de ani).

O PIAȚĂ LIMITATĂ. Pe cei doi stomato­logi i-am găsit, pe fiecare în cabinetul său, ocupându-se de câte un pacient. George își cere scuze că va întârzia puțin la dis­cuție, pentru că pacienta pe care o are pe scaun trebuie să prindă un microbuz. Gabriel își termină treaba, îl lasă pe pacient în grija asistentelor și ne conduce într-un tur al clinicii. O clinică modernă, cu apa­ra­tură de ultimă oră, cu cabinete despăr­țite cu sticlă și cu o bucătărie generoasă.

Amândoi afișează o atitudine priete­noasă și spun, glumind, că pacienții nu fug de ei, chiar dacă sunt medici stomatologi. „Aici suntem șapte medici și multe asistente frumoase“, adaugă, zâmbind, Gabriel Strugaru.

„Investiția totală a fost de aproximativ o jumătate de milion de euro, din care circa 60% au fost investiție personală, iar restul – credit bancar. Gabriel Strugaru și George Gheorghiță s-au cunoscut în urmă cu cinci ani. Aveau câte un cabinet individual și lu­crau pe cont propriu. În 2017, au hotă­rât să facă împreună o clinică și au pus ochii pe un spațiu pe două niveluri, dintr-un bloc din zona centrală a orașului, pe care l-au închiriat și l-au amenajat apoi cu ajutorul unui arhitect.

Deocamdată, nu se gândesc să schimbe sediul clinicii și nici să construiască din pro­priile resurse unul nou. Și asta, pentru că terenurile din zona centrală sunt destul de scumpe și nu se justifică o investiție foarte mare în Focșani, unde piața este li­mi­tată. De altfel, acesta este și motivul pentru care nici marile clinici din piața serviciilor medicale private nu sunt interesate să des­chidă puncte de lucru în această zonă.

Clinica Dentrust se bazează pe clienții care vin din Focșani și din zonele adiacente, dar și pe românii plecați în străi­nătate, care reprezintă 10% din pacienți. „Acest segment nu este majoritar. Ei stau puțin în țară și vor să le faci lucrările foarte repede“, precizează George Gheor­ghiță. Cei doi medici spun că au și pa­cienți din Bu­cu­rești, care, paradoxal, cu greu s-au lăsat convinși să accepte lucrări sau tratamente când au văzut că la Foc­șani sunt prețuri cu 30-50% mai mici de­cât în Ca­pi­tală. „Ei (bucureștenii, n.r.) cred că ceva nu e în re­gulă“, completează Strugaru, adău­gând că prețurile din Bu­cu­rești sunt crescute de chiriile și de sala­rii­le mai mari.

MIRAJUL BUCUREȘTIULUI. Capitala ar fi o variantă pentru a se extinde, însă cei doi medici nu o fac, pentru că ar implica mutarea a cel puțin unuia dintre ei, cu fa­milii cu tot. George Gheorghiță este principalul susținător al ideii unei extinderi spre Bucu­rești, însă deocamdată nu este decis să părăsească Focșaniul. Lucru pe care nu l-ar face nici Gabriel Strugaru, care mărturisește că s-a implicat în cli­nică tocmai pentru a fi aproape de familie. „În București, o clinică ar merge foarte bine. Dacă investești 50.000 de euro în publicitate, în doar o lună scoți 200.000 de euro“, detaliază Gabriel Strugaru.

Anul trecut, la nivel național erau înre­gistrate aproximativ 4.400 de clinici și ca­bi­nete stomatologice – dintre care aproape 1.600 doar în București – care își dispută o piață a serviciilor stomatolo­gice de 278 de milioane de euro. O va­loare destul de mică în comparație cu piața serviciilor medicale private din România, cu o cifră cumulată de afaceri a primelor zece mari clinici de circa 516 milioane de euro.

Revenind la serviciile dentare, piața Capitalei a fost tentantă și pentru alți jucători din afara Bucureștiului. Un exemplu vine de la clinicile Victoria, un business început la Pitești care s-a extins în Râmnicu Vâlcea, Slatina și București. În cazul Capitalei, Daniel Dragomir, principalul acționar al Clinicilor Dentare Victoria, explica pentru NewMoney că a decis să intre cu prețuri peste cele de la Pitești și Râmnicu Vâlcea, dar sub tarifele de aici, investind în special în echipamente scumpe. „Tehnica te ajută să scazi pre­țul“, detalia acesta.

Deocamdată, cei doi medici de la Foc­șani se concentrează pe consolidarea afa­cerii pe plan local. Prioritară este achitarea creditului contractat în urmă cu doi ani și păstrarea unui standard ridicat al serviciilor pe care le oferă clienților. Clinica are un flux de circa 100 de pacienți pe zi, despre care cei doi spun că sunt atrași de modul de lucru al medicilor. Dar și de zâmbetele asistentelor.

Radiografie de piață

Serviciile de stomatologie au cunoscut o maturizare permanentă în ultima peri­oadă, acest domeniu fiind controlat în proporție de 90% de mediul privat.

  • Mărime. Cu circa 1.600 de companii care oferă servicii stomatologice, Bucu­reștiul este cea mai mare piață din acest domeniu, cu afaceri cumulate de peste 107 milioane de euro.
  • Obiceiuri. Anul trecut, circa 90% din pacienți și-au ales dentistul pe criteriul încrederii, iar 65% au ajuns la medicul stomatolog prin recomandare.
  • Costuri. România este cău­tată inclusiv de pacienți din străinătate, pentru servicii de îngrijire a dinților, pre­țu­rile de aici fiind la jumă­tate față de țările din vestul Europei.
  • ROMÂNIA VS UE. Cu o medie de 75 de dentiști prac­ticieni la suta de mii de locuitori, România este la jumătatea clasamentului în rândul statelor membre ale Uniunii Europene.

FOTO: Laszlo Raduly/NewMoney

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.