Povestea firmei cu numărul 384 din România postdecembristă al cărui proprietar a vrut să se facă actor

Florel Manu 23/10/2018 | 14:27 Oameni
Povestea firmei cu numărul 384 din România postdecembristă al cărui proprietar a vrut să se facă actor

A vrut să fie actor, dar a renunțat re­lativ repede la idee. A urmat în schimb studii de economie, iar de 28 de ani face spectacol în turism. E Alin Burcea, fondatorul firmei cu numărul 384 din România postdecembristă, Paralela 45.

Acest articol a apărut în numărul 51 (22 octombrie – 4 noiembrie) al revistei NewMoney

La sediul agenției Paralela 45 e liniște. E ora 8.30, dimineața, și e liniște nu pentru că nu ar fi nimeni la serviciu, ci pentru că mai toți angajații sunt la șe­dință în biroul proprietarului agenției, Alin Burcea. După o jumătate de oră, acesta iese din birou și spune că își ține angajații în priză pentru că pregă­tește noi programe și strategii de dezvoltare ale companiei.

Din 1990 în­coa­ce, a reușit să mențină Paralela 45 între primii cinci jucători din piața turis­mului, agenția axându-se în special pe vânzarea de vacanțe externe. Dar până să ajungă aici, totul a început cu o dilemă: a fi sau a nu fi… student la teatru.

Era întrebarea pe care tânărul absolvent de liceu Alin Burcea și-o punea în 1983, și la care avea să găsească răs­puns în urma unei discuții cu tatăl său, care era la acea vreme șef de șantier la Casa Poporului. „Era riscant să dau la teatru și să pic. Automat, plecam în arma­tă și pierdeam doi ani“, își amin­tește Burcea. Tatăl său l-a sfătuit să se îndrepte către o facultate la care are șanse să intre din prima încercare, astfel încât, după absolvire, la cel mult 22 de ani, să poată reveni la teatru. I-a as­cultat sfatul și a intrat al doilea la Academia de Științe Economice, la specia­li­zarea Turism.

JUPITERSIBIUBUCUREȘTI. Încă din primul an de facultate a absolvit școala de ghizi, reușind ulterior să obțină și un atestat de animator-prezentator. În pri­­ma vacanță din facultate a făcut practica la restaurantul Scoica din Jupiter, unde a fost ajutor de ospătar. Pentru că avea talent artistic a dat o probă în fața șe­fu­lui de unitate al barului Paradis din Jupiter, Ion Petcu, și a obținut un extra-job ca animator. Așa a început să câștige câteva sute de lei pe noapte. În al doilea și al treilea an de facultate și-a făcut prac­­tica tot în Jupiter, mai întâi în recep­ția hotelului Cometa, iar apoi la Meteor. Și cum vorbea bine engleză, franceză și spaniolă a fost angajat sezonier ca recep­ționer, însă, pe timpul practicii, și-a păs­trat și jobul de animator în baruri. Câș­tiga bine și a reușit să-și șocheze chiar și tatăl, când în primul an de facultate a venit acasă cu un televizor color, un accesoriu pe cât de scump, pe atât de rar în România de la jumătatea anilor ’80.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.