Piața românească de jucării, aproape de recordul ultimilor 27 de ani

Gabriel Bucur 01/06/2017 | 11:17 Ştiri
Piața românească de jucării, aproape de recordul ultimilor 27 de ani

Copiii din România au parte anul acesta, de 1 iunie, de cea mai bogată ofertă de jocuri și jucării de după 1989. Piața jucăriilor se îndreaptă spre un maxim istoric în 2017, pe fondul creșterii susținute a cererii, arată un studiu realizat de KeysFin, pe baza datelor primite de la producătorii şi comercianţii de jocuri și jucării.

Numărul firmelor care produc sau comercializează jucării pe piața românească a crescut semnificativ în ultimii ani. Dacă în 2010 erau înregistrate 262 de societăți comerciale, în 2015 s-a ajuns la 312 companii, din care 117 erau producători, iar 195 comercianți de jocuri și jucării. Și numărul mediu de angajați din acest domeniu a avansat puternic, de la 1.653 angajați în 2010 la 2.951 de salariați în 2015.

Cifra de afaceri din producția și comerțul de jucării a atins nivelul de 715,8 milioane de lei în 2015, de peste patru ori mai mare față de situația din 2010 (179,3 milioane de lei). Și profitabilitatea sectorului a avansat spectaculos, de la 11,3 milioane lei în 2010 la 72 milioane lei în 2015.

„Creșterea veniturilor populației, în cazul familiilor cu copii, a fost exploatată în mod eficient de producătorii și comercianții de jucării, dovadă promovarea susținută, pe toate canalele (TV, radio, presă scrisă, internet, magazine, publicitate stradală etc.). Politicile de marketing au devenit tot mai eficiente, iar rulajul a crescut semnificativ, pe fondul lansării tot mai multor produse la modă (personaje din filme și seriale, lansări de jocuri etc.) și a dezvoltării unui calendar de evenimente dedicate (spectacole, festivaluri, concerte, etc.). Avem inclusiv canale TV dedicate copiilor, unde se promovează jocuri și jucării”, explică specialiștii KeysFin.

Potrivit estimărilor KeysFin, evoluția pozitivă a continuat și în 2016, iar 2017 va marca un adevărat record. „Datele preliminarii pe care le avem susțin trendul de creștere susținută a acestei industrii, pe fondul avansului economic semnificativ”, spun experții.

Cine face jocurile în piața jucăriilor

Cel mai important jucător din comerțul cu jucării din România este Jumbo EC.R SRL. Deși are numai șapte magazine, în București, Pitești, Ploiești, Timișoara, Arad și Oradea, filiala firmei originare din Grecia a raportat o cifră de afaceri de 217 milioane de lei în 2015, cota piață depășind 40%. Potrivit presei, compania urmează să deschidă alte două magazine în această vară, în Constanța și Suceava. Jumbo a deschis primul magazin în 2013, intrând pe piață cu unități de tipul hipermarketurilor. Pe lângă jucării, Jumbo co­mer­cializează și produse pentru îngrijirea copilului, rechizite, produse de sezon, decorațiuni și pro­duse pentru locuință.

În topul comercianților de jucării, retailerul Jumbo este urmat de Intertoy Zone, cu afaceri de 117 mil.lei în 2015, Lego România (75,5 milioane de lei), Noriel Impex (35,9 milioane de lei), Brick Depot (13 milioane de lei), J&M (11,7 milioane de lei), Netzah Game (11,3 milioane de lei) și Tritex Design (9,5 milioane de lei).

„Cele mai mari vânzări, în piața jucăriilor, se realizează, în prezent, în magazinele de profil din centrele comerciale, acolo unde suprafaţa de expunere permite o ofertă variată, atractivă pentru clienți”, precizează analiștii KeysFin, care mai adaugă că „românii caută tot mai mult produse de calitate, cu garanție, în detrimentul celor ieftine, care pot constitui un pericol pentru copii”.

Creșterea semnificativă a cererii de jucării a determinat dezvoltarea unei oferte alternative la produsele importate din China. „Într-o piață dominată de importuri, faptul că avem peste 100 de producători de jucării dovedeşte faptul că cererea evoluează în sens pozitiv. Un alt motiv pentru care piața înregistrează acest avans este dat și de limitarea evaziunii fiscale în acest domeniu, mai ales pe segmentul produselor chinezești, importate și vândute în alte spatii decât centrele de retail moderne”, mai arată cei de la KeysFin.

Romexa SA și Airquee au reușit, astfel, să realizeze cele mai mari afaceri dintre producători, de 19,1 milioane de lei respectiv 17,4 milioane de lei în 2015. În topul producătorilor de jocuri și jucării s-au mai clasat, în ordinea cifrei de afaceri, From Product (16,2 milioane de lei), D-Toys (15,5 milioane de lei), Modelleisenbahn (15,3 milioane de lei) și Burak Toys International (10 milioane de lei).

La nivel de cotă de piață, sectorul este fragmentat, cu Romexa (11%), Airquee (10%) și From Product (9%).

Cât de mare este piața globală de jucării

România urmează trendul internațional în materie. Piața globală a jocurilor și jucăriilor s-a apropiat, în 2016, de granița de 100 de miliarde de dolari, pe care urmează să o depășească în acest an. Creșterea susținută a industriei este pusă de analiști pe seama extinderii ofertelor și către adolescenți și chiar adulți, atrași în primul rând de jocurile de calculator și celelalte produse tehnologice, precum cele care au legătură cu comunicațiile mobile, internetul și realitatea virtuală.

Cei mai mari jucători din lume, Mattel, Lego și Hasbro, au raportat, anul trecut, venituri de peste 5 miliarde de dolari, fiecare, motiv pentru care și investițiile lor sunt pe măsură. Din punct de vedere al profitabilității, danezii de la Lego au înregistrat în 2016 un profit de peste 4 ori mai mare decât liderii clasamentului după vânzări, americanii de la Mattel. Deși anul trecut nu a reușit să depășească liderul american, Lego s-a apropiat la mai puțin de 100 de milioane de dolari de acesta.

Potrivit analiștilor, piața globală de jucării este estimată să depășească 135 de miliarde de dolari până în 2020, susținută de creșterea puterii de cumpărare, de inovație, de avansul tehnologic și de apetitul tot mai mare al celor mici dar și al celor mari.

„De la realitatea virtuală la tot felul de jucării legate la aplicațiile mobile, succesul va fi al celor care vor acoperi mai eficient oferta pentru lumea reală (jucării) și cea virtuală (jocuri pentru PC, console, telefon, internet etc.). Din punct de vedere geografic, marii jucători se uită la piețele din Asia și America Latină, piețe care, în baza creșterii nivelului de trai dar mai ales datorită natalității crescute, vor însemna o cotă din ce în ce mai mare din piața de jucării”, spun analiștii KeysFin.

 


FOTO: Guliver / Getty Images

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.