Piața construcțiilor, la extreme: rezidențialul crește cu 60%, infrastructura scade cu 20%

Andreea Neferu 13/04/2017 | 13:45 Ştiri
Piața construcțiilor, la extreme: rezidențialul crește cu 60%, infrastructura scade cu 20%

Volumul lucrărilor de construcții a scăzut în primele două luni ale acestui an cu 2,1% în serie brută față de aceeași perioadă din 2016, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică. Cifrele arată că deși pe segmentul rezidențial se construiește la foc continuu, pe zona de lucrări de infrastructură lucrurile nu stau la fel de roz.

După ce anul trecut lucrările de construcții au scăzut în ansamblu cu 4,8% din cauza investițiilor reduse în infrastructură, nici anul 2017 nu a avut un start mai bun, tot din același motiv. În primele două luni ale acestui an, lucrările de construcții inginerești (de infrastructură) au scăzut, în serie brută, cu 19,8%, în timp ce clădirile nerezidențiale au înregistrat u minus de 11,7%. La polul opus, clădirile rezidențiale au crescut cu 63,7%.

E adevărat, primele două luni ale anului au o pondere redusă în volumul total de construcții care se realizează într-un an, însă debutul de an poate oferi o imagine cu privire la modul în care ar putea evolua în 2017 acest sector.

Lucrările de clădiri rezidențiale și nerezidențiale au crescut anul trecut cu 12,1%, respectiv 1,1%, însă avansul lor nu a putut compensa declinul raportat de construcțiile inginerești, de 11,2%, cauzat în special de o reducere a investițiilor bugetare în infrastructură. Deși cheltuielile de capital (cheltuielile cu investiții din buget) au înregistrat anul trecut un plus de 5,4%, până la peste 19 miliarde de lei, în schimb cheltuielile în programe cu fonduri UE au scăzut cu aproape 60%, la puțin peste 10 miliarde de lei, arată datele din execuția bugetului general consolidat pe 2016.

Piața construcțiilor a fost unul dintre ele mai grav afectate sectoare economice pe timp de criză, raportând un declin de cel puțin 40% pe fondul reducerii investițiilor de stat, dar și private. Odată cu revirimentul economiei, și această industrie a reușit să își mai revină, iar în 2015, spre exemplu, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 10,4%. Anul 2016 a marcat însă o revenire în zona scăderilor, iar în ciuda faptului că sectorul privat a „duduit” și că investițiile în proiecte rezidențiale, industriale sau de birouri au fost pe plus anul trecut, reducerea investițiilor de stat și-a pus amprenta asupra industriei de construcții în ansamblu.


FOTO: Mediafax

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.