Petiţie controversată. Cadrele medicale nu mai vor să plătească asigurarea de sănătate

Elena Marinescu 10/04/2023 | 20:04 Ştiri
Petiţie controversată. Cadrele medicale nu mai vor să plătească asigurarea de sănătate

Angajaţii din sistemul sanitar cer scutirea de la plata contribuţiei de asigurări de sănătate şi au inițiat chiar o petiție online în acest scop. În funcție de reacții, inițiatorii petiției iau în calcul discuții cu Ministerele Sănătății și Finanțelor.

Cadrele medicale semnatare argumentează prin faptul că o astfel de măsură ar însemna recunoașterea muncii în sistemul sanitar, dar și o cale de a le convinge să nu mai plece din țară.

Reprezentanții SANITAS susțin, însă, că banii din asigurări ar trebui să rămână în sistem, tocmai pentru că finanțarea este insuficientă.

Petiţia online a adunat până acum peste 2.400 de semnături. Comentariile celor care susţin eliminarea CASS pentru cadrele medicale arată că măsura ar fi corectă şi firească, în condițiile în care angajații care lucrează nu au niciun beneficiu faţă de cei care nu cotizează.

Solicitarea publică – un semnal de alarmă pentru exodul cadrelor medicale

Unul dintre iniţiatorii petiţiei explică faptul că solicitarea publică este un semnal de alarmă şi că ar putea fi o modalitate prin care cadrele medicale să fie stimulate să rămână să lucreze în ţară.

„Este vorba de recunoaşterea eforturilor care se fac. Noi ne amăgim cu ideea că la Casa Națională de Asigurări de Sănătate se strânge cel mai mare buget din țară, dar dacă împărțim acest buget la numărul de pacienți din România, constatăm că avem cel mai mic buget pe pacient din întreaga Uniune Europeană”, a explicat Cosmin Alexandrescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Ambulator, potrivit TVR.

Inițiatorii petiției spun că necesarul de medici din România este acoperit în proporţie de 70% şi că în următorii 5-7 ani, aproximativ 10.000 de cadre medicale ar urma să se pensioneze. Cu toate acestea, sindicaliștii SANITAS recunosc că eliminarea taxei nu ar rezolva problema.

„Ar diminua fondurile şi aşa puţine. În sistemul sanitar sunt 300.000 de lucrători aproximativ, după ultimele date de la INSS. Nu cred că ar fi benefic, din contră, noi credem că atragerea de fonduri suplimentare pentru sistemul sanitar din România ar trebui să fie o prioritate.”, a declarat Iulian Pope, vicepreşedinte SANITAS.

Propunerea trebuie atent argumentată, susține președintele Colegiului Medicilor. „Am văzut că în 2017 a fost o creștere a salariilor, o creștere pentru toți medicii, fără discriminare, fără a introduce niște criterii de performanță și nu a rezolvat această problemă. Toate aceste lucruri trebuie bine discutate, bine cântărite și apoi trebuie luată o decizie”, a explicat Daniel Coriu.