Pe măsură ce industria aeriană începe să prindă din nou aripi, se concretizează și noi strategii

Senica Micu 03/01/2022 | 10:17 Companii
Pe măsură ce industria aeriană începe să prindă din nou aripi, se concretizează și noi strategii

Pe măsură ce industria aeriană începe să prindă din nou aripi, se concretizează și noi strategii. E și cazul Animawings, ope­rator pe care Cristian Pandel îl duce într-o nouă fază.

În urmă cu două luni, operatorul elen Aegean Airlines anunța că își majorează cota de participare de la 25% la 51% din capitalul companiei aeriene Animawings, lansată anul trecut de Cristian Pandel, proprietarul Memento Group, din care face parte și agenția de turism Christian Tour. Anunțul a venit într-o perioadă în care industria ae­ri­ană a început să se redreseze după un 2020 lipsit de predictibilitate din cauza cri­zei sanitar

e. O redresare confirmată și de cele mai recente cifre publicate de Institutul Național de Statistică (INS), din care reiese că transportul aerian de pasageri din România a crescut în primele nouă luni din 2021 cu 30,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut, ajungând la aproape opt milioane de pasageri. „Animawings este gata să treacă în a doua fază a dezvol­tării sale“, spune în acest nou context Cristian Pandel. Care sunt planurile sale?

Statistici și creșteri

Strategic, în vara lui 2022, Animawings va opera cu trei aeronave provenite din flota Aegean Airli­nes, în momentul de față având deja o ae­ronavă operațională, personalizată cu însemnele Animawings. „Programul de zbor, pe care îl vom anunța în curând, va sprijini în principal segmentul de agrement din Ro­mânia, atât cu zboruri charter, cât și cu zboruri regulate. Ne așteptăm ca această mișcare să sprijine și mai mult turismul că­tre Grecia și zona Mediteranei“, punctează antreprenorul, explicând că acestea ur­mează să fie operate cu aeronave model Airbus A320-200, cu câte 180 de locuri. În iu­nie 2018, reprezentanții operatorului elen au anunțat o investiție semnificativă, evaluată la cinci miliarde de dolari, pentru o comandă de până la 42 de avioane din noua generație A320neo a Airbus.

Parteneriatul dintre Aegean Airlines – cea mai mare companie aeriană din Grecia – și Animawings vine după mai bine de 12 ani în care Christian Tour a fost client al acesteia, investiția totală în pachetul de 51% din compania fondată de Cristian Pandel ridicându-se la 1,3 milioane de euro. „Animawings va reprezenta în continuare un joint-venture între Aegean Airlines și Memento Group. Aceasta va rămâne o societate comercială românească și va opera sub steagul României“, completează Pandel. Totodată, boardul de management al com­paniei va fi condus și coordonat de an­tre­prenor, așa cum se întâmplă și în prezent.

Decizia lui Pandel de a investi și în transportul aerian a fost luată cu circa un an înainte de declanșarea pandemiei de COVID-19, în condițiile în care „România a fost, în ultimul deceniu, una dintre țările cu cea mai mare creștere din Europa pe trafic aerian“.

Win-win

Pe scurt, cum va funcționa acest parteneriat? Aegean Airlines vine „cu suport și know-how pentru toate echipele și departamentele Animawings“, ceea ce în­seamnă că va supraveghea și sprijini ac­ti­­vitățile operaționale, în timp ce aspec­tele comerciale vor fi realizate în principal de Memento Group.

„Pentru 2020, ca prim an de operare în care am avut prima cursă oficială în luna iulie, rezultatele sunt, evident, modeste, însă în acord cu contextul general impactat de pandemie. Cifra de afaceri s-a ridicat la circa 12,5 milioane de lei anul trecut. Având în vedere faptul că activitatea din 2020 nu a cuprins tot anul, estimarea pri­vind creșterea de afaceri din 2021 este de peste 40-50%. Sunt încrezător că 2022 va reprezenta cel puțin o gură de oxigen pentru industria aviatică și turistică per total, după doi ani extrem de greu încercați“, de­taliază Cristian Pandel.

Statistic, la nivelul general al pieței de aviație din România, dacă în primele nouă luni ale anului trecut au fost înregistrați 6,11 milioane de pasageri, anul acesta, pen­tru perioada analizată, s-a contabilizat o creș­tere de 30,8%. Potrivit INS, cele mai mari ponderi au fost deținute de aeroporturile Henri Coandă–București (2,47 mili­oane de pasageri îmbarcați și 2,409 mili­oane debarcați), Avram Iancu–Cluj-Napoca (542.700 de pasageri îmbarcați și 528.200 debarcați) și aeroportul internațional din Iași (234.500 de pasageri îmbarcați și 224.900 debarcați). Totodată, principalele țări – după aeroportul de origine – de unde au sosit pasagerii curselor aeriene regulate debarcați în România au fost Italia (578.357 de pasageri), Marea Britanie (504.605), Germania (405.566), Spania (360.642), Franța (197.342), Grecia (148.000) și Turcia (143.977).

„Din păcate, încă trăim în siajul crizei sanitare provocate de COVID-19, criză care a impactat deosebit de grav industria tu­ris­mului și a transportului internațional la toate nivelurile. Dacă, înainte de pandemie, specialitatea companiilor aeriene era prognozarea volumului cererii în vederea stabilirii capacităților, astăzi ne confrun­tăm cu factori exogeni care produc abateri importante de la planurile de operare“, mai spune Cristian Pandel.

În plan global, Asociația Internațională pentru Transportul Aerian (IATA) a atras atenția asupra faptului că acest domeniu a scăzut dramatic în 2020, în multe cazuri cu aproape 90%, în mai multe țări, din cauza restricțiilor provocate de pandemie.

Începutul

Cristian Pandel este unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori locali, cu businessuri pe care le dezvoltă în mai multe direcții, în strânsă legătură cu transportul și turismul. La Animawings este co­acționar prin grupul Memento Group, din care face parte și agenția de turism Christian Tour, grup pe care antreprenorul îl de­­ține împreună cu fratele său Marius (cu un pachet de 20%).

Primul pas în antreprenoriat al lui Cristian Pandel s-a întâmplat în 1997, când a în­ființat Christian Tour, în București, într-un spațiu închiriat la subsolul unei clădiri, aproape de Facultatea de Drept, unde acesta studia. Avea 21 de ani pe atunci, iar pri­mele bilete le-a vândut studenților pentru mini­vacanța de 1 Mai, la mare. Astăzi, după aproape 24 de ani de antreprenoriat, își trăiește prin Animawings un vis mai vechi din copilărie – acela de „a putea zbura“.

Acest articol a apărut în numărul 130 al revistei NewMoney.

Senica Micu are o experiență de peste zece ani în presa de business. A scris pentru mai multe publicații, precum Forbes, Money Express și Capital, realizând interviuri cu lideri de companii și antreprenori. În paralel, a coordonat diverse proiecte editoriale și s-a implicat în organizarea unor evenimente.