Proprietarul agenției de turism Christian Tour intră pe piața de curierat și, în viitor, vrea să facă livrări cu drone și să accepte plata cu criptomonede

Cum ar fi dacă într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat companiile tradiționale de curierat vor avea concurenți direcți flote de „roboți-curier“? Un nou jucător promite să revoluționeze piața.
Dacă înainte de criza COVID-19 Cristian Pandel, fondatorul Memento Group, povestea despre planurile sale cu Animawings, o companie aeriană specializată în chartere, astăzi vorbește despre o investiție într-un domeniu nou pentru el, cel al curieratului. Strategia sa vine să confirme încă o dată potențialul pe care îl are astăzi piața românească de curierat, care a crescut la fel de repede ca segmentul de comerț online.
Planurile lui Cristian Pandel
La prima vedere, compania Memex – „dedicată transportului de colete mici, până în cinci kilograme“ – ar putea trece drept un alt jucător care-și caută acum loc în piață. Dar planurile lui Pandel sunt mult mai îndrăznețe și ar putea implica inclusiv livrarea cu drone sau plata cu criptomonede, pe modelul unor afaceri similare din America.
Ca să fie totul „ca la carte“, Pandel l-a cooptat în noua sa aventură antreprenorială și pe Lucian Aldescu, fost chief executive officer (CEO) la DPD România, un alt mare jucător din domeniu, și omul care în urmă cu 24 de ani a lansat firma de curierat Pegasus. Noua afacere va fi dezvoltată sub umbrela Memento Group of Companies, grupul fondat de Cristian Pandel, cu sediul central în Amsterdam și operațiuni în mai multe țări, inclusiv în SUA.
Cu o cifră de afaceri globală de aproape 195 de milioane de euro în 2019, Memento Group are sediul central în Amsterdam și operațiuni în România, Grecia, Turcia, Spania, Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii. Grupul reunește companii cu activități în domeniul turismului – tour operatori, OTA, servicii de transport, tehnologie specifică turismului, dar și un broker de asigurări, o linie de business în real estate şi o alta în retail online şi offline. Totodată, începând cu anul 2019, Memento Group este partenerul oficial în România al TUI Group, cel mai mare grup turistic din lume, dezvoltând rețeaua de agenţii TUI TravelCenter.
„Efectele pandemiei se vor resimți pe termen lung în activitatea din turism, și asta nu doar în România, ci și la nivel global“, spune Pandel, acesta fiind și principalul motiv pentru care a decis să consolideze poziția grupului său de firme prin adăugarea de noi linii de business.
Într-o primă fază, Memex intră pe segmentul livrărilor de colete mici (până în cinci kilograme), utilizând o flotă de mașini electrice și adresându-se atât clienților din zona corporate, cât și celor direcți.
Pe termen mediu, compania estimează o investiție de două milioane de euro în sistemele informatice necesare gestionării și organizării serviciului de curierat și în resursa umană, respectiv în rețeaua de distribuție.
În ceea ce privește dezvoltarea capacității logistice și extinderea rețelei, este planificată deschiderea a circa 600 de noi puncte de colectare și livrare în întreaga țară, până la finele anului 2021.
„Infrastructura solidă a Memento Group, construită în peste 20 de ani de activitate și reprezentată prin cea mai mare rețea de agenții de turism din România, care numără peste 1.000 de locații, ne oferă contextul perfect pentru dezvoltarea celei mai extinse rețele de puncte fixe pentru serviciul de curierat Memex“, spune și Lucian Aldescu.
Roboți-curier
Viitorul noii companii Memex este construit „pe modelul unor jucători de peste Ocean“ și presupune inclusiv livrarea cu drone sau plata cu criptomonede.
„Este cât se poate de plauzibil ca în următorii ani să apară flote de roboți-curier capabile să acopere zone urbane extinse, dar și puncte de livrare greu accesibile, în sate îndepărtate de munte, în Delta Dunării sau în orice loc în care un client poate fi localizat de o aplicație smart prin intermediul unui telefon mobil“, detaliază Cristian Pandel.
„Memex are avantajul de a porni fără «balastul» pe care îl au companiile consacrate din România: logistica greoaie și costisitoare, rețeaua de distribuție rigidă, flote învechite și greu de întreținut“, îl completează Lucian Aldescu. De altfel, cei doi antreprenori susțin că, într-o lume aflată în schimbare accelerată, în care tehnologia s-a infiltrat definitiv în viața de zi cu zi, consumatorul este tentat să adopte tot mai rapid noile soluții oferite de aceasta.
Creșteri ale pieței de poștă și curierat
La nivelul general al pieței locale de poștă și curierat, cifra totală de afaceri a companiilor prezente pe acest segment a fost estimată de către analiștii de la KeysFin, furnizor de soluții de business information, la peste 6,6 miliarde de lei (aproape 1,4 miliarde de euro) în 2020, dublu față de anul anterior, datorită cererii crescute a comerțului online, efect direct al pandemiei.
Piața serviciilor de poștă și curierat este printre puținele în care numărul de firme a crescut semnificativ – cu 15% în 2019 față de 2018 și cu aproximativ 256% prin comparație cu 2010, ajungând la peste 2.400 de companii. FAN Courier, companie înființată în 1998 de frații Adrian și Neculai Mihai, împreună cu Felix Pătrășcanu, este de mulți ani cel mai mare jucător privat cu acționariat românesc, având afaceri de aproape 792 de milioane de lei (167 de milioane de euro) în 2019.
„În ultimii trei ani se vorbește tot mai des despre dezvoltarea comerțului electronic și aportul major pe care îl are acesta în dezvoltarea businessului din sectorul serviciilor de poștă și de curierat. Cu toate acestea, chiar dacă piața de e-commerce din România a crescut constant în ultimii ani, nicio inovație sau intrare pe piață a unui jucător din comerțul digital nu a avut un ecou atât de puternic pe piața curieratului precum migrarea către cumpărăturile online adusă de debutul pandemiei“, spunea Roxana Popescu, managing director al KeysFin, cu ocazia lansării unui nou studiu dedicat acestui domeniu.
Potrivit estimărilor Asociației Române a Magazinelor Online (ARMO), sectorul de e-commerce a atins pragul de 5,6 miliarde de euro la finalul anului 2020, cu 30% mai mult decât în 2019. Creșterea a fost cu aproximativ 500 de milioane de euro peste previziunile inițiale, pe fondul pandemiei, care a accelerat ritmul cumpărăturilor online.
Primul pariu – Christian Tour
Înapoi la Cristian Pandel, acesta a intrat în antreprenoriat în 1997, când a înființat Christian Tour, într-un spațiu închiriat la subsolul unei clădiri, aproape de Facultatea de Drept a Universității din București.
Mărturisește că începutul nu a fost deloc ușor, dar a meritat, mai ales că „în perioada boomului economic din 2006-2007“, când în afacere a intrat și fratele său mai mic, Marius, agenția a crescut mult, alimentată de dorința românilor de a descoperi locuri noi pentru vacanță.
Acum, după mai bine de 23 de ani de antreprenoriat, Pandel pariază pe curierat și crede că-i va aduce cel puțin la fel de multe satisfacții pe care le-a avut de-a lungul anilor din turism.
Acest articol a apărut în numărul 112 al Revistei NewMoney