Patronatele din turism ameninţă că vor da în judecată Guvernul pentru subminarea economiei naţionale. 70% dintre hoteluri riscă falimentul

Elena Marinescu 10/06/2020 | 19:13 Ştiri
Patronatele din turism ameninţă că vor da în judecată Guvernul pentru subminarea economiei naţionale. 70% dintre hoteluri riscă falimentul

Patronatele din turism anunţă că vor da în judecată Guvernul ”pentru subminarea economiei naţionale”, dacă restaurantele din hoteluri nu se deschid începând din 15 iunie. Potrivit Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), de la această dată peste 500.000 de români şi-au achiziţionat deja servicii de cazare în ţară, cu mese incluse, care nu pot fi prestate în aceste condiţii.

Federaţia avertizează că şi o întârziere cu două săptămâni a deschiderii restaurantelor din hoteluri pune România în mare dezavantaj competitiv faţă de alte ţări din zonă, care au ridicat deja aceste restricţii şi, în acelaşi timp, aruncă în faliment mai mult de două treimi dintre hotelurile din ţară. Astfel, există riscul ca întârzierea deschiderii restaurantelor după data de 15 iunie să pună turismul românesc, în plin sezon estival, într-un dezavantaj uriaş comparativ cu alte ţări din zonă, care au relaxat măsurile din industria HoReCa.

70% dintre hotelurile din România riscă falimentul

FPTR aminteşte de discursul de marţi al preşedintelui Klaus Iohannis, în care a vorbit despre măsurile care vor fi luate după 15 iunie, în care şeful statuui a anunţat deschiderea mall-urilor, însă fără restaurantele din interiorul acestora şi fără locurile de joacă, ”dar nu a spus absolut nimic despre aşteptata redeschidere a restaurantelor din hoteluri”.

”În momentul de faţă clienţii au acces, începând cu 1 iunie, doar pe terasele restaurantelor, cu o serie de limitări. În acest context, perspectiva ca restaurantele din hoteluri să nu se deschidă pe data de 15 iunie, în plin sezon estival şi după trei luni de pauză, a şocat întreaga industrie a turismului din România”, arată FPTR.

Reprezentanţii patronatelor spun că dacă această decizie a fost luată pe baza unui studiu real, aşa cum se afirmă, ele se întreabă dacă ţări precum Grecia, Bulgaria sau Turcia nu au făcut acest tip de studiu, în condiţiile în care ele au ridicat deja restricţiile pentru restaurante.

500.000 de persoane au achiziţionat vacanţe ce includ servicii de cazare cu masă

„Dacă nu se deschid cel puţin restaurantele hotelurilor pe data de 15 iunie, putem să spunem adio turismului românesc, deoarece sunt peste 500.000 de persoane care deja au achiziţionat, începând cu 15 iunie, vacanţe în România ce includ servicii de cazare cu masă, care nu pot fi prestate în aceste condiţii. Multe dintre hotelurile din oraşe, staţiuni sau de la munte, nu beneficiază de terase care să asigure serviciile pentru toţi turiştii cazaţi, motiv pentru care nu îşi vor putea desfăşura activitatea.

În condiţiile în care nu au putut funcţiona în ultimele trei luni, iar fiecare zi din sezonul care tocmai a început e esenţială pentru a minimiza pierderile generate de efectele pandemiei de coronavirus, estimăm că, dacă nu se deschid restaurantele pe data de 15 iunie şi se întârzie cel puţin două săptămâni această măsură, mai mult de 70% dintre hotelurile din România vor da faliment”, a declarat Mohammad Murad, preşedintele FPTR, citat de News.ro.

„În cazul în care nu se va lua decizia deschiderii restaurantelor pe data de 15 iunie, patronatele din turism vor iniţia un proces împotriva Guvernului României pentru subminarea economiei naţionale”, a mai afirmat Mohammad Murad, preşedinte FPTR.

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că restaurantele în spaţii închise prezintă un risc epidemiologic major, din cauza numărului mare de persoane care stau, a timpului mare petrecut, a faptului că nu se poate purta mască şi datorită razei de răspândire a virusului. „Acesta este adevărul, pe evaluarea de risc epidemiologic: deschiderea restaurantelor în spaţii închise prematură poate să ducă la o creştere a numărului de infecţii”, a afirmat Orban.