Parlamentul European vrea impunerea unui embargo asupra gazului lichefiat din Rusia

Elena Marinescu 09/11/2023 | 18:18 Ştiri
Parlamentul European vrea impunerea unui embargo asupra gazului lichefiat din Rusia

Parlamentul European a cerut aplicarea mai strictă a sancţiunilor împotriva Moscovei şi un embargo total asupra importurilor ruseşti de gaz natural lichefiat (GNL) şi gaz petrolifer lichefiat (GPL), care reprezintă un câştig de mai multe miliarde de euro pentru Rusia, relatează AFP.

Într-o rezoluţie adoptată joi, deputaţii europeni şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la lacunele existente în pachetele de sancţiuni deja adoptate de UE după invazia rusă din Ucraina în februarie 2022.

Prin urmare, ei consideră că este necesar ca Uniunea Europeană să colaboreze cu ţările G7 pentru a impune o interdicţie totală asupra importurilor ruseşti de GNL şi GPL.

Conform unui raport publicat la sfârşitul lunii august de ONG-ul Global Witness, UE şi-a majorat importurile de GNL cu 40% în primele şapte luni ale anului faţă de aceeaşi perioadă din 2021, pentru o valoare de aproximativ 5,29 miliarde de euro, în beneficiul, denunţă unele state membre, al maşinii de război ruseşti.

Dar alte ţări europene sunt mai reticente să facă acest lucru din cauza dezechilibrului pe care o astfel de măsură l-ar putea provoca pe piaţa europeană a gazelor, ale cărei preţuri ar putea creşte vertiginos.

În rezoluţia fără caracter obligatoriu, eurodeputaţii solicită, de asemenea, un embargo asupra importurilor de diamante din Rusia sau reexportate de Moscova în UE.

Cele 27 de ţări pregătesc un nou pachet de sancţiuni, al 12-lea, pe care urmează să îl discute la o întâlnire la începutul săptămânii viitoare, potrivit unor surse diplomatice europene. Potrivit sursei citate de Agerpres, noul pachet ar urma să includă măsuri privind diamantele.