Paradoxul economiei românești: PIB-ul duduie, dar construcțiile sunt pe minus

Gabriel Bucur 14/02/2017 | 11:52 Ştiri
Paradoxul economiei românești: PIB-ul duduie, dar construcțiile sunt pe minus

Volumul lucrărilor de construcții a scăzut anul trecut cu 4,8% în serie brută, în contextul unul declin destul de puternic al construcțiilor inginerești (sau de infrastructură), potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică.

 Lucrările de clădiri rezidențiale și nerezidențiale au crescut anul trecut cu 12,1%, respectiv 1,1%, însă avansul lor nu a putut compensa declinul raportat de construcțiile inginerești, de 11,2%, cauzat în special de o reducere a investițiilor bugetare în infrastructură. Deși cheltuielile de capital (cheltuielile cu investiții din buget) au înregistrat anul trecut un plus de 5,4%, până la peste 19 miliarde de lei, în schimb cheltuielile în programe cu fonduri UE au scăzut cu aproape 60%, la puțin peste 10 miliarde de lei, arată datele din execuția bugetului general consolidat pe 2016.

Piața construcțiilor a fost unul dintre ele mai grav afectate sectoare economice pe timp de criză, raportând un declin de cel puțin 40% pe fondul reducerii investițiilor de stat, dar și private. Odată cu revirimentul economiei, și această industrie a reușit să își mai revină, iar în 2015, spre exemplu, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 10,4%. Anul 2016 a marcat însă o revenire în zona scăderilor, iar în ciuda faptului că sectorul privat a „duduit” și că investițiile în proiecte rezidențiale, industriale sau de birouri au fost pe plus anul trecut, reducerea investițiilor de stat și-a pus amprenta asupra industriei de construcții în ansamblu.


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.