(P) Care sunt salariile minime pentru angajații străini?

NewMoney 27/12/2022 | 13:53 Ştiri
(P) Care sunt salariile minime pentru angajații străini?

Deficitul de personal este resimțit în multe industrii la nivelul întregii țări. Antreprenorii din HORECA, construcții, producție, agricultură și nu numai, găsesc cu greu angajați potriviți pentru posturile disponibile, iar de cele mai multe ori există fluctuații de personal care îngreunează activitățile interne și randamentul.

Fiindcă mulți români preferă să muncească în străinătate datorită faptului că sunt mai bine plătiți , tot mai multe firme românești au în vedere angajarea muncitorilor proveniți din Asia. În acest scop, există chiar firme specializate în recrutare muncitori Asia, care oferă servicii complexe și consultanță privind angajarea muncitorilor non-UE antreprenorilor români.

Angajații străini – un număr tot mai mare și în România

Companiile din România preferă să angajeze personal din Asia fiindcă este mai avantajos atât din prisma costurilor, cât și a eficienței de care dau dovadă angajații non-UE. De altfel, se observă o creștere semnificativă a numărului de muncitori asiatici față de anii anteriori.

Asiaticii lucrează în România pe posturi precum recepționer hotel, ospătar, pe alte posturi din industria ospitalieră, muncitor calificat în domeniul construcțiilor, producției, în cadrul firmelor de curățenie, reciclare sau cele care oferă asistență și îngrijire, dar fără a se limita la aceste industrii. Sunt posturi care necesită calificare, nu studii superioare, cu mult mai bine plătite decât în țările din care provin, dar care le asigură un trai mai decent, atât lor, cât și familiei.

Antreprenorii români care nu reușesc să ocupe posturile disponibile cu muncitori români, cetățeni ai Spațiului Economic European, ai Uniunii Europene sau al Confederației Elvețiene, pot avea în vedere procedurile necesare pentru recrutare personal Filipine sau altă țară asiatică. Chiar dacă sunt diferite și necesită îndeplinirea mai multor criterii, nu trebuie să existe impedimente.

Ce costuri există în recrutarea și angajarea muncitorilor din Asia?

Antreprenorii români pot recruta și angaja pe cont propriu personal asiatic. Aceste etape nu necesită costuri suplimentare pe lângă cele aferente salariilor și logisticii, însă este un proces dificil, care necesită timp, multă implicare și cunoștințe legislative.

În acest sens, pentru a avansa mai repede către etapa de angajare propriu-zisă, pot colabora cu o agenție de recrutare personal India sau altă țară asiatică. Costurile pentru recrutare și întocmirea documentelor necesare sunt comunicate în prealabil, existând transparență totală. Chiar mai mult, contractarea unei firme specializate în domeniu este indicată fiindcă cadrul legislativ din România este anevoios, iar formalitățile de integrare la locul de muncă reprezintă un proces de lungă durată, care se realizează pe baza unei serii consistente de documente.

Pe de altă parte, firmele care doresc să angajeze muncitori din Asia trebuie să știe că salariul minim oferit asiaticilor trebuie să fie echivalent cu salariul minim din România. Poate fi mai mare, dar nicidecum sub pragul minim. Salariul minim brut se stabilește în bani și nu include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri.

În plus, firmele trebuie să ofere muncitorilor asiatici cazare pe durata contractuală și să asigure transportul din țara de proveniență până în România.

Criterii de îndeplinit pentru angajarea personalului non-UE

Pentru a putea angaja personal non-UE, firmele românești trebuie să îndeplinească anumite condiții: nu trebuie să aibă antecedente penale privind angajarea fără contract de muncă, trebuie să aibă achitate la zi toate taxele către bugetul de stat și trebuie să angajeze personal care face parte din contigentul anual admis de către Guvern. De asemenea, activitățile aferente postului trebuie să se desfășoare pe teritoriul României, iar drepturile angajaților non-UE trebuie respectate asemeni angajaților români.

Cât despre muncitorii asiatici, ei trebuie să fie apți din punct de vedere medical, să nu aibă antecedente penale și să respectate îndatoririle prevăzute în contractul individual de muncă. Atât angajatorii, cât și angajații trebuie să își respecte obligațiile și să țină cont de drepturile fiecărei părți.