Ovidiu Dumitrescu, Investimental: Energie pozitivă în piață, injectată de oferta Hidroelectrica

Andrei Dumitru 14/09/2023 | 13:53 Ştiri
Ovidiu Dumitrescu, Investimental: Energie pozitivă în piață, injectată de oferta Hidroelectrica

55% dintre companiile care au raportat rezultatele și au fost analizate de Investimental, nu au reușit să transfere creșterile de prețuri către clienți / furnizori sau chiar și-au restrâns afacerile în primele șase luni ale anului. Chiar și așa, bursa la nivel agregat a crescut în prima jumătate a lui 2023.

Succesul ofertei Hidroelectrica a adus mai mult optimism la BVB la jumătatea anului. În plus, și mediul bursier internațional a fost unul pozitiv în prima parte a anului in ciuda unui val de pesimism generat de inflație și situația geopolitică, sunt câteva dintre comentariile făcute în cadrul unui eveniment recent de Ovidiu Dumitrescu, Deputy CEO Investimental.

Acesta a analizat și o serie dintre cele mai importante 84 de companii de pe Bursa de la București din punct de vedere al profitului. Cele mai importante observații au ținut de companii precum Alro, Rompetrol sau Simtel. “Scăderi foarte mari am văzut la ALRO, la nivelul profitului net. În schimb, Rompetrol Well Services a crescut cu 1.200% mai mult profitul, iar Simtel undeva la 900%”, a detaliat executivul Investimental, noua companie românească de brokeraj, lansată pe piață vara aceasta și care o are la cârmă pe Mihaela Bîciu, fost CEO al Tradeville.

Până la momentul conferinței raportaseră doar 54 dintre cele 84 de companii urmărite. Doar 70% dintre aceste companii au bugete publicate si analizate de Investimental, iar dintre ele, aproape două treimi au raportat profit net peste buget.

“Partea mai puțin bună”, a mai spus Dumitrescu, “este că ceva mai puțin de jumătate dintre companii au raportat profit net în creștere. La partea de venituri însă, cumva și sub imperiul inflației, aproximativ 65% au raportat venituri operaționale în creștere.”

În traducere, chiar dacă au avut venituri în creștere, unele companii au avut creșteri chiar mai mari de cheltuieli. La unele companii acest lucru a fost asumat (ele bugetând pierdere), dar la altele afacerile au fost sub așteptările managementului.

Practic, cam 55% dintre companiile care raportaseră rezultate financiare până la data evenimentului nu au reușit să transfere (integral sau parțial) creșterile de prețuri către clienți/furnizori sau chiar și-au restrâns afacerile în primele șase luni ale anului. Chiar și așa, bursa la nivel agregat a crescut în prima jumătate a lui 2023.

Din 24 iulie, Investimental a început să ofere tranzacționare pe Bursa de Valori București și piața americană. Compania a fost admisă ca participant la sistemul de tranzacționare al Bursei de Valori București, în februarie, iar din decembrie 2022, este autorizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).