Orban, după Consultări: PNL rămâne dedicat obiectivului de a forma un guvern de centru-dreapta

NewMoney 14/12/2020 | 13:36 Ştiri
Orban, după Consultări: PNL rămâne dedicat obiectivului de a forma un guvern de centru-dreapta

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat, luni, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că a transmis dorinţa de a continua negocierile pentru formarea unui guvern de centru-dreapta, alături de USR-PLUS, UDMR şi minorităţi, dar şi propunerea lui Florin Cîţu pentru funcţia de premier. De asemenea, liberalii i-au transmis şefului statului că doresc funcţia de preşedinte al Camerei deputaţilor pentru Ludovic Orban.

”PNL consecvent acţiunii sale politice şi angajamentelor din campania electorală rămâne dedicat obiectivului de a forma un guvern de centru-dreapta care să poată să asigure dezvoltarea Românei, dezvoltarea sistemelor publice şi saltul economic de care are nevoie care să ducă la un salt în calitatea vieţii şi la un salt în veniturile românilor”, a afirmat, luni, Ludovic Orban, după consultările de la Cotroceni.

Liderul PNL a afirmat că PNL doreşte formarea unui guvern de centru-dreapta cu posibili parteneri USR-PLUS, UDMR şi grupul minorităţilor.

De asemenea, Orban a precizat că l-a propus pe Florin Cîţu pentru funcţia de premier.

”I-am spus că propunerea noastră pentru funcţia de premier e în persoana domnului Florin Cîţu şi preşedinţia Camerei să fie deţinută de preşedintele PNL. L-am informat de evoluţia discuţiile până în prezent cu posibilii parteneri şi l-am informat de dorinţa noastră continuarea discuţiile, astfel încât să ducă la un rezultat în formarea unui guvern de centru-dreapta”, a mai declarat Orban.

În legătură cu negocierile, Orban a afirmat: ”Sigur că ele nu se desfăşoară atât de rapid pe cât ne-am fi dorit noi, sigur că sunt ceva divergenţe, dar noi ne-am dori să continue”.

Întrebat ce se întâmplă dacă nu se tranşează discuţia referitoare la şefia Camerei, Orban a afirmat: ”Şi noi ne-am dori să învestim Guvernul cât mai repede. Pe de altă parte, formarea coaliţiilor în toate democraţiile se naşte într-un timp rezonabil. Sunt ţări în care au fost purtate şi o lună de zile. Sigur noi nu ne-am dori aşa ceva. Vor continua negocierile, vom căuta ceea ce ne uneşte. (…) Pot să confirm că am spus că dacă există o dispută se poate ajunge la discuţie dacă va câştiga unul la Cameră, cealaltă formaţiune să ia şefia la cealaltă Cameră”.

Programul consultărilor este următorul: Partidul Social Democrat (PSD) – ora 11.00; Partidul Naţional Liberal (PNL) – ora 12.00; Alianţa USR-PLUS – ora 13.00; Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) – ora 14.00; Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) – ora 15.00; Minorităţi naţionale reprezentate în Parlament – ora 16.00.