ONU adoptă o rezoluţie prin care afirmă că prezenţa Rusiei în Crimeea este o încălcare a suveranităţii Ucrainei

NewMoney 18/12/2018 | 16:34 Ştiri
ONU adoptă o rezoluţie prin care afirmă că prezenţa Rusiei în Crimeea este o încălcare a suveranităţii Ucrainei

Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie propusă de Ucraina privind „problema militarizării” Crimeei şi apelor din Marea Azov şi Marea Neagră. Documentul este susţinut de 66 de ţări, 19 au fost împotrivă şi 72 s-au abţinut, scrie News.ro.

Rezoluţia susţine că prezenţa armatei Rusiei în Crimeea încalcă suveranitatea naţională, independenţa politică şi integritatea teritorială a Ucrainei. Documentul condamnă Rusia şi pentru construirea unui pod de-a lungul Strâmtorii Kerci, transmite TASS.

De asemenea, Adunarea Generală a respins amendamentele propuse de Iran şi Siria, care au ca scop echilibrarea documentului şi conţin referiri la acordul de la Minsk. În mod special, cele două ţări au cerut o investigaţie vastă şi transparentă privind incidentul din Strâmtoarea Kerci şi tragerea la răspundere a celor responsabili.

Reprezentantul Permanent adjunct al Rusiei la ONU, Dmitry Polyansky, a notat că majoritatea ţărilor s-au abţinut din a vota, „nedorind să aibă legătură cu această idee dăunătoare a Ucrainei”. El a afirmat că „regimul de la Kiev primeşte noi semnale că totul este permis şi că totul va fi iertat iar Rusia va fi găsită vinovată pentru toate păcatele sale”.

„Indiferent  câte rezoluţii înşelătoare vor fi adoptate de sponsorii voştri vestici şi de cei cărora le este frică să se opună, acest lucru nu va schimba nimic în Crimeea sau în jurul ei. Cheia rezolvării tuturor problemelor regionale este la Kiev sau, de fapt, la Washington, de unde este controlat Kievul”, a declarat Polyansky.

Vorbind despre incidentul din Marea Azov, Polyansky a declarat că este vorba „de o provocare elaborată care continuă”.

„Această provocare a fost posibilă cu aprobarea Statelor Unite şi a altor ţări, care susţin agenda autorităţilor ucrainene”, a afirmat el.

La 25 noiembrie, Paza de Coastă rusă a deschis focul asupra a trei nave militare ucrainene în largul Crimeei, unde se află baza Flotei ruse la Marea Neagră. Navele au fost confiscate, iar membrii echipajelor luaţi prizonieri.


Foto: Hepta/Mediafax