Omul de afaceri Ali Capa lansează o ofertă unică pe piața românească de imobiliare

Bianca Dobrescu 03/01/2020 | 10:50 Oameni
Omul de afaceri Ali Capa lansează o ofertă unică pe piața românească de imobiliare

Când vine vorba de investiții, spune că doar cerul e limita. Până să ajungă acolo însă, omul de afaceri Ali Capa lansează o ofertă unică pe piața româ­nească de imobiliare.

„În prezent, activează în România 15.736 de companii turcești, cu o valoare totală a capitalului subscris de 586 de milioane de euro. Aceste companii sunt ade­vărați ambasadori comerciali și reprezintă, totodată, un cap de pod pentru ceilalți oameni de afaceri turci care doresc să investească în țara noastră“, explica, recent, Mihai Daraban, președintele Camerei de Co­merț a României.

Numai anul trecut, valoarea totală a schimburilor comerciale dintre cele două țări a ajuns la 5,7 miliarde de euro, la care se adaugă 380 de mili­oane de euro din servicii. „Deja, la mijlocul acestui an, valoarea totală a schimburilor comerciale era de 3,7 miliarde de euro. Sunt convins că anul viitor vom atin­ge ținta pe care ne-am propus-o, aceea de 10 mi­liarde de euro“, completa el.

Oamenii de afaceri din Turcia sunt prezenți pe piața românească încă de la începutul anilor ’90, iar unul dintre ei este și Tunc Capa, antreprenorul care a dezvoltat primul mall din România, București Mall din Vitan.

Capa provine dintr-o familie de antreprenori cu tradiție, care a pus bazele unei fabrici de produse alimentare cumpărate în 1995 de CPC International Inc. – unul dintre cei mai mari producători din indus­tria alimentară americană, devenit ulterior Bestfood și preluat între timp de Unilever –, dar și ale unei re­țele de supermarketuri cu 81 de unități, Gima, pe care au vândut-o în 2010 către grupul francez Carrefour.

Fondator și președinte al companiei Anchor Group

În România, Capa a venit în calitate de fondator și președinte al companiei Anchor Group, specializată în dezvoltarea și managementul de proiecte imobiliare, prin intermediul căreia a construit și un al doilea mall, Plaza România, și din care a ieșit complet în 2010, renunțând la acțiunile pe care le deținea în schimbul mai multor terenuri și apartamente din București.

Pe urmele tatălui. În Anchor Group rămânea însă fiul său, Ali Capa (38 de ani), pe atunci director financiar al dezvoltatorului. Câteva luni mai târziu, și acesta avea să își anunțe plecarea, pentru a se concentra pe afacerile familiei și pe dezvoltarea unor proiecte proprii. Printre ele, și TC Capital, o companie de investiții și dezvoltare de proprietăți imobiliare, care a lansat recent un nou tip de investiție pe piața de real estate din București, Hyperion Towers devenind astfel pri­mul mare proiect de birouri de clasă A ce va fi vândut în suprafețe mici, începând de la 200 de metri pătrați.

„În toate tranzacțiile de până acum, proiectele de spații de birouri au fost vândute în întregime sau pe faze de dezvoltare. Dar în niciun caz etaj cu etaj sau pe anumite partiționări la nivel de etaje. Nu toate companiile sau toți investitorii își pot permite să în­chi­rieze sau să cumpere spații de birouri într-un astfel de volum“, explică Ali Capa.

Situat în zona Pipera și cu o suprafață totală de 40.000 de metri pătrați, Hyperion Towers este fostul complex Twin Tower Barba Center, pe care omul de afaceri turc l-a cumpărat în 2017. În momentul de față, Hyperion Towers se află în plin proces de renovare, în urma unei investiții de circa 14 milioane de euro. Proiectul este compus din două clădiri cu câte 11 etaje, iar segmentul de cumpărători vizat de Ali Capa este mai ales cel al companiilor mici și mijlocii.

În opinia sa, circa 60% din IMM-urile din București au nevoie neapărat de spații de birouri. Conform de­clarațiilor sale, nivelul chiriei pentru spații de birouri în Hyperion Towers pleacă de la 6 euro pe metru pătrat, iar pentru achiziție, de la 720 de euro pe metru pătrat. Totodată, costurile lunare asociate serviciilor de mentenanță după închiriere sau achiziție se vor ridica la 2,5 euro pe metru pătrat. Termenul de finali­zare a primei clădiri este la finele lui 2019, în timp ce al doilea turn din ansamblul Hyperion Towers va fi gata în cel de-al doilea semestru din 2020.

Cerul e limita

Tot prin TC Capital, Ali Capa a investit în ultimii cinci ani în complexul rezidențial Cosmopolis, în care deține un procent de 50% din acțiuni, dar și în compania de dezvoltare agricolă KC Argo – care are în prezent două ferme, una în Buzău, iar alta în Brăila.

Ca planuri pe termen scurt, Capa spune că va mai achiziționa o fermă în apropierea Timișoarei. Doar anul trecut, Ali Capa a investit în România 15 milioane de euro prin intermediul TS Capital, măr­turisind că investiția minimă pe care o face într-o companie este de un milion de euro.

Cât despre investiția maximă pe care e dispus să o facă, omul de afaceri turc zâmbește și spune că „sky is the limit“.

Investiția

În 2019, Ali Capa a pariat pe Hyperion Tower, o investiție de circa 14 milioane de euro, pentru a acoperi o nevoie acută din piață.

  • Nișa. Prin conceptul Hyperion Towers, Ali Capa spune că vrea să lanseze un instrument imobiliar care lipsea, până acum, pieței de clădiri din București și care răspunde unei cereri încă nesatisfăcute, în contextul în care mai bine de 60% din cere­rea anuală pentru București este pentru birouri de până la 1.000 mp.
  • Piața. La finalul semestrului întâi din 2019, stocul total de clădiri de birouri de clasă A sau B din Bucureşti era de 2,95 milioane mp, dintre care 128.000 mp reprezentau livrările noi. În aceeași perioadă din 2018, au fost livrați numai 28.000 mp. Până la finalul celui de-al doilea semestru din acest an, este așteptată livrarea a încă 250.000 mp de spații noi.

FOTO: Laszlo Raduly

După studiile în Filosofie, Bianca Dobrescu intră în presa economică. Mai întâi lucrează la ziarul Bursa, pe urmă la Business Cover, Forbes, Capital, Leaders Reunited și ulterior în cadrul ziarului Adevărul. La NewMoney acoperă subiecte legate de lumea antreprenorială.