Omara Portuondo, suflet cubanez

Oana Borviz 07/04/2017 | 15:23 Timp Liber
Omara Portuondo, suflet cubanez

Omara Portuondo care a mai cântat în România, solo sau alături de Buena Vista Social Club revine cu un concert prin care își sărbătorește cei 86 de ani.

„Ea este fața și vocea muzicii tradi­țio­nale cubaneze“, scria Chicago Tribune despre cântăreața Omara Portuondo într-un articol dedicat turneului „Oma­ra Portuondo 85“, început în 2016 și continuat anul acesta, prin care artista își sărbătorește nu doar incredibila vârstă de 86 de ani (pe care a împlinit-o între timp), ci și o viață de cântec. Cu o voce sonoră, cal­­dă, intimă, „bătrâna doamnă a mu­zicii cubaneze“, cum a numit-o revista Billboard, cântă și acum cu aceeași bucurie și pasiune ca la 15 ani, când și-a început cariera muzicală. O va de­mon­stra în concertul pe care-l va susține la Sala Palatului din București pe 25 aprilie.

„Ești surprins că la vârsta ta te bucuri să-mi asculți muzica?“, l-ar fi întrebat Omara Portuondo, înaintea unui concert, pe un tânăr care se mi­nuna, la rândul său, că, la peste 80 de ani, artista mai are forța de a urca pe scenă. Însă, vârsta nu a împiedicat-o niciodată pe Portuondo să continue să cânte: nici în 1997, când a intrat, la 70 de ani, în Buena Vista Social Club (grup de mu­zi­­cieni cubanezi numit astfel după clubul cu același nume care a făcut istorie în Cuba de dinaintea lui Fidel Castro); nici în 2016, când, din pricina vârstei înaintate, colegii ei de la Buena Vista Social Club își luau adio de la public printr-un turneu mondial, și nici acum când, la 86 de ani, nu se simte pregătită să lase jos microfonul. Muzica a fost, după cum spunea eseistul cubanez Fernando Ortiz, „focul, savoarea, misterul, farmecul şi ali­na­rea“ acestei artiste care a cunoscut forța muzicii încă din copilărie când, alături de una dintre cele trei su­rori ale ei, cânta în cabaretele din Havana (Tropicana era printre cele mai cunoscute la acea vreme), de atunci apărând în fața publi­cului în diferite grupuri muzicale (Cuarteto las d’Aida, printre altele) sau solo.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.