Oficial MAI: Este posibil ca românii care nu își fac buletin cu cip să nu poată călători în UE

NewMoney 25/03/2019 | 17:11 Ştiri
Oficial MAI: Este posibil ca românii care nu își fac buletin cu cip să nu poată călători în UE

Ministerului Afacerilor Interne a anunțat că românii vor putea solicita o carte de identitate cu sau fără cip sau o carte de identitate care să nu conţină acel cip, după ce Uniunea Europeană va impune schimbarea formatului acestor documente. Oficialii MAI avertizează, însă, că este posibil ca cei care aleg varianta fără cip să nu poată călători în UE.

În luna iulie va intra în vigoare un regulament al Uniunii Europene care va impune întărirea elementelor de securitate cuprinse în documentele de identitate eliberate propriilor cetăţeni de către statele membre.

„Cetăţeanul va avea posibilitatea să solicite o carte de identitate cu cip sau o carte de identitate care să nu conţină acel cip. Este foarte posibil ca cetăţeanul să nu poată călători în spaţiul UE cu acel document fără cip”, a spus comisarul-şef Cătălin Aurel Giulescu, potrivit Agerpres.

Potrivit oficialilor ministerului, mandatul de negociere prevede că noile norme vor intra în vigoare la 2 ani de la adoptare, aceasta însemnând că până la data respectivă toate documentele noi eliberate trebuie să îndeplinească noile criterii.

MAI anunța în urmă cu o lună că noile cărți de identitate vor avea un format uniform de card de credit, vor include o zonă de citire optică și vor trebui să includă amprente digitale ale titularului, stocate pe un cip fără contact.

Cărțile de identitate vor avea o perioadă minimă de valabilitate de 5 ani și o perioadă maximă de valabilitate de 10 ani. Statele membre pot elibera cărți de identitate cu o perioadă de valabilitate mai lungă persoanelor cu vârsta peste 70 de ani. În cazul în care se emit cărți de identitate pentru minori, acestea pot avea o perioadă de valabilitate mai mică de 5 ani.


Foto: bmi.bund.de