Obiceiurile care îi împiedică pe bucureșteni să fie mai economi

Gabriel Bucur 28/03/2017 | 16:33 Ştiri
Obiceiurile care îi împiedică pe bucureșteni să fie mai economi

Bucureștenii învață să fie mai chibzuiți, iar șapte din zece cred că în viața de zi cu zi este nevoie de sustenabilitate. Totodată, femeile folosesc cele mai multe metode de economisire, reiese dintr-un studiu IKEA.

Deși trăiesc într-un ritm alert, bucureștenii își fac timp chiar și de trei ori pe săptămână să se aprovizioneze cu alimente. Asta, deși peste 70% spun că obișnuiesc să arunce mâncarea pe care nu o mai pot consuma.

Studiul mai arată că doar 8% din bucureșteni reciclează apa, mai puțin de jumătate sortează gunoiul, iar trei sferturi din angajații cu mașină nu împart automobilul cu colegii de serviciu. Ca o compensație, 90% din locuitorii Capitalei nu uită luminile aprinse și nici nu consumă apă mai mult de zece minute, când fac duș, iar jumătate donează lucrurile de care nu mai au nevoie.

Infografic_Sustenabilitate_IKEA

Ce obiceiuri au bucureștenii, potrivit studiului IKEA:

  • 65% își încălzesc locuințele prin intermediul sistemului public de termoficare;
  • Pe timp de vară, numai 37% își răcesc locuința. Pentru aceștia, temperatura optimă din locuință este de aproximativ 20 de grade Celsius;
  • Mai mult de jumătate consideră factura de încălzire un cost major;
  • Femeile folosesc cele mai multe modalități de economisire, iar în top se află stingerea becurilor atunci când nu este nevoie de ele;
  • Circa 9 din 10 sting lumina când nu o folosesc, iar 54% folosesc becuri LED;
  • Peste 90% folosesc gaze pentru a găti, iar 78% din ei nu utilizează vase sub presiune;
  • 53% ar vrea să facă mai multe pentru a economisi energie, dar nu știu cum;
  • 84% au apometre instalate, iar apa caldă este furnizată direct de la sursa de alimentare cu apă;
  • Unu din doi cunoaște și aplică metode de economisire a apei, dar numai 8% din ei refolosesc apa;
  • 76% economisesc apă din motive financiare;
  • 82% pornesc mașina de spălat doar când este plină;
  • Durata medie a unui duș nu depășește 10 minute. Doar 12% dintre bucureșteni preferă să facă baie în cada plină cu apă;
  • Mai puțin de 50% aleg să sorteze gunoiul, iar locul în care se desfășoară această activitate este de obicei bucătăria; cele mai importante motive pentru care își sortează gunoiul sunt banii și beneficiile personale;
  • Când aleg să își recondiționeze mobila veche, preferă să nu apeleze la ajutor specializat. Bugetul alocat unei recondiționări nu trebuie să depășească 30% din valoarea inițială a produsului;
  • Unu din doi preferă să doneze mobila, hainele sau electrocasnicele care nu mai sunt de folos unor persoane nevoiașe sau organizații;
  • 91% nu au achiziționat niciodată mobilă second-hand;
  • Numai 6% ar fi dispuși să închirieze mobilă pe termen lung;
  • Merg la cumpărături pentru produse alimentare de 2-3 ori pe săptămână, iar calitatea este cel mai important criteriu; produsele locale se află în topul preferințelor;
  • 71% obișnuiesc să arunce mâncare, motivele principale fiind depășirea datei de expirare sau gătitul în cantități prea mari;
  • Dintre cei care refolosesc mâncarea rămasă, 68% o consumă în ziua următoare, iar 36% – în alt preparat sau o folosesc ca hrană pentru animale;
  • Cel mai des folosesc autobuzul (34%), acesta fiind urmat de metrou (22%).
  • Dintre cei care vin la serviciu cu mașina personală, doar 24% împart drumul cu colegii de la muncă.

IKEA România a lansat pentru membrii IKEA Family proiectul „Schimbări mici, Economii mari”, iar 20 de membri au fost selectați să testeze produsele pentru sustenabilitate, timp de șase luni.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.