Numire controversată la conducerea unui mare spital bucureştean

Elena Marinescu 04/11/2019 | 15:16 Ştiri
Numire controversată la conducerea unui mare spital bucureştean

În ultimele ore de mandat, ministrul demis al Sănătăţii, Sorina Pintea a decis schimbarea conducerii Spitalului Fundeni din Capitală, managerul interimar, dr Alina Tănase, confirmând închdeierea mandatului. 

Deşi ministrul Pintea a refuzat să confirme sau să infirme aceasta decizie, se pare că la conducerea spitalului a fost numită prin ordin de ministru Adriana Cotel, fost director al Agenției Naționale a Medicamentului și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, considerată o apropiată a politicianului Darius Vâlcov.

Până astăzi, funcția de manager al Institutul Fundeni a fost asigurată de dr. Alina Tănase, șefa Secției de transplant medular și coordonatorul Programului de transplant medular din acest spital.

În vârstă de 35 de ani, Adriana Cotel a fost specialist în biotehnologie la compania Alvogen Romania, un producător de medicamente activ pe piața internă. Potrivit profilului de Linkedin, Cotel a studiat la „Universitatea din București”, fără alte precizări. La capitolul „experiență profesională” figurează doar perioada de 4 luni în care a condus Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (octombrie 2018 – ianuarie 2019).

De la asistent de farmacie, la şefia celei mai bănoase instituţii de stat

La începutul anilor 2000, Adriana Cotel e o tânără cu aspirații obișnuite: termină liceul din Craiova sa natală și se înscrie la o școală postliceală pentru asistenți de farmacie. În scurt timp, devine absolventă și se angajează la unul dintre cele mai importante lanțuri de farmacii din Craiova – Farmaciile Trei F, scrie recorder.ro:

„După o perioadă de eliberat rețete compensate și schimbat amabilități cu pensionarii, înțelege că distribuitorii de medicamente cu care interacționează săptămânal au o ocupație mai bănoasă, așa că face repede pasul spre acest domeniu. În paralel cu jobul pe care îl are într-o firmă de distribuție, se înscrie și la cursurile Facultății de Management de la Universitatea „Spiru Haret” din Craiova, de unde în 2008 obține o diplomă de economist.

Însă adevăratul moment de cotitură în viața Adrianei Cotel se petrece atunci când îl cunoaște pe Andrei Iordache, directorul Spitalului Județean de Urgență Slatina în perioada 2012-2016. În 2014, cei doi sunt surprinși pe Aeroportul Otopeni, iar presa scrie că sunt implicați într-o relație. Iordache e membru PSD și prieten la cataramă cu Darius Vâlcov, fapt care îi asigură funcții și influență: după ce pleacă de la Spitalul Județean e numit la conducerea Direcției de Sănătate Publică Olt.

În scurt timp, Adriana Cotel ajunge să beneficieze și ea de această influență, mai ales că Darius Vâlcov devine consilier guvernamental și confident al lui Liviu Dragnea. Pe 31 octombrie 2018, Cotel este numită în funcția de președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, o instituție esențială pentru funcționarea sistemului medical deoarece decide retragerea sau aprobarea medicamentelor de pe piața din România.

Nu-și publică CV-ul și nu oferă niciun indiciu despre pregătirea profesională care ar recomanda-o pentru o asemenea funcție, dar asta nu face decât să o propulseze și mai sus. Trei luni mai târziu, pe 25 ianuarie 2019, Adriana Cotel devine președinte cu rang de secretar de stat al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS)”.