Numărul de utilizatori atacați cu malware financiar a crescut cu aprope un sfert

Gabriel Bucur 12/01/2017 | 17:54 Ştiri
Numărul de utilizatori atacați cu malware financiar a crescut cu aprope un sfert

În trimestrul patru din 2016, numărul utilizatorilor care s-au confruntat cu programe malware capabile să fure bani sau informații financiare importante a ajuns la 319.000. Asta înseamnă o creștere de 22,49% față de aceeași perioadă din 2015, informează Kaspersky Lab.

Sărbătorile sunt foarte atractive nu doar pentru bănci, patronii de magazine și clienți, ci și pentru infractorii cibernetici. Aceștia nu ezită să exploreze noi oportunități ilegale de câștig și să-și coreleze campaniile malware cu perioade marcate de o creștere a plăților online, precum Crăciunul sau Black Friday.

Din cele 30 de familii de troieni bancari monitorizate de Kasperksy Lab, cele mai răspândite cinci sunt: Zbot, Nymaim, Shiotob, Gozi și Neurevt, responsabile de atacurile împotriva a 92,35% dintre utilizatori, în perioada sărbătorilor de iarnă.

„Ca măsură post-factum, le recomadăm celor care și-au folosit cardul pentru a cumpăra cadouri și bunuri, în ultimele trei luni, să urmărească atent informațiile despre tranzacțiile financiare, în perioada următoare. În mod tipic, infractorii nu încep să retragă bani de pe carduri furate imediat. De multe ori, așteaptă mai multe săptămâni sau chiar luni, pentru a face mai întâi inventarul banilor câștigați”, a declarat Oleg Kupreev, security expert la Kaspersky Lab.

Câteva reguli elementare legate de operațiunile financiare online:

  • Nu dați click pe link-uri primite de la persoane necunoscute sau pe link-uri suspecte trimise de prieteni, pe site-uri de socializare sau pe e-mail. Pot fi infectate.
  • Nu introduceți informații despre card pe site-uri necunoscute sau suspecte. Dacă aceste site-uri au oferte incredibil de avantajoase, e foarte probabil ca ele să aparțină unor infractori.
  • Verificați întotdeauna de două ori ca pagina să fie reală, înainte de a introduce orice date personale sau confidențiale (uitați-vă, cel puțin, la URL). Site-urile false pot arăta ca cele autentice.
  • Instalați o soluție de securitate pe dispozitivul folosit, cu tehnologii create pentru a preveni frauda financiară.
În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.