Numărul antreprenorilor din industria construcțiilor a scăzut cu 20% în cinci ani

Andreea Neferu 22/06/2017 | 17:19 Ştiri
Numărul antreprenorilor din industria construcțiilor a scăzut cu 20% în cinci ani

În perioada 2011-2015, pentru fiecare nouă firmă deschisă în domeniul construcțiilor au existat alte două care și-au întrerupt activitatea, astfel că la finalul lui 2016, numărul companiilor ce activează în această industrie a ajuns la doar 65.000, în scădere cu aproape 20% față de 2011, arată un studiu al Coface.

Antreprenoriatul românesc se află în cel mai slab moment al ultimilor zece ani, numărul companiilor nou înființate în 2016 înregistrând un nou minim istoric (minimul anterior fiind înregistrat în 2010), iar circa 8% dintre companiile nou înființate s-au înregistrat în sectorul construcțiilor. Singurele sectoare în care sunt mai multe companii nou înființate sunt comerțul cu ridicata și cu amănuntul (30%) și agricultură, silvicultură și pescuitul (13%). În ciuda acestui fapt, sectorul construcțiilor este afectat de un ”amplu fenomen de regenerare distructivă și polarizare”, potrivit analizei Coface.

„Sectorul construcțiilor are o importanță sistemică pentru mediul de afaceri local: concentrează aproape 10% din totalul companiilor și 7% din numărul salariaților și probabil procentul real este mai mare, în cazul în care luăm în considerare și practica serviciilor prestate la negru prin munca cu ziua pe șantier”, a spus Iancu Guda, services director Coface România.

Dacă sectorul construcțiilor de infrastructură publică trăiește în momentul de față ”cea mai sumbră realitate a ultimilor 10 ani”, rezidențialul înregistrează o revenire destul de accelerată, mai arată Coface.

Compania trage însă un semnal de alarmă cu privire la avansul ”nesustenabil” al prețurilor construcțiilor rezidențiale, de 9% la finalul primului trimestru al anului 2017 față de aceeași perioadă a anului anterior și de 18% față de primul trimestru din 2015. ”Factorii care susțin această creștere sunt pur sezonieri și urmează să dispară în maximum trei ani: condiții actuale de finanțare ieftină, care se va scumpi începând cu anul următor, aspect care trebuie considerat atunci când contractezi un credit pe 20-30 de ani, acumularea unui stoc de cerere nesatisfacută în perioada 2010-2015 și care se revarsă acum în piață și oferta inelastică, paradoxal, cererea crește, dar autorizațiile de construcții rezidențiale au scăzut în anul 2016 cu 1,2%”, a mai spus Iancu Guda.


FOTO: Mediafax Foto

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.