Nordic Group investește 250.000 de euro într-un proiect de energie solară și dotează două depozite cu panouri fotovoltaice moderne

Andrei Dumitru 22/04/2024 | 12:08 Ştiri
Nordic Group investește 250.000 de euro într-un proiect de energie solară și dotează două depozite cu panouri fotovoltaice moderne

Nordic Group, una dintre cele mai mari companii românești în domeniul distribuției de produse alimentare premium în Retail, HoReCa și Cofetării, investește 250.000 de euro în echiparea a două depozite cu o suprafață de 3.700 de mp, din județele Giurgiu și Timiș, cu panouri fotovoltaice moderne care vor produce anual 505MWh de energie electrică.

Prin punerea în funcțiune a celor două proiecte fotovoltaice, compania va contribui la protejarea mediului înconjurător prin reducerea emisiilor de CO2 cu 158,84 de tone/an și eliminarea a 1,5 kg de deșeuri radioactive.

„Responsabilitatea față de mediul înconjurător înseamnă să ai o serie de valori, dar și să acționezi concret. Cel puțin așa o înțelegem noi și încercam întotdeauna să rămânem fideli acestor principii. Pe lângă aspectele de ordin financiar, am luat în calcul beneficiile pe care energia verde le are asupra mediului înconjurător”, declară Dan Nistor, General Manager Nordic Group.

Proiectul de energie solară dezvoltat de Nordic Group cuprinde două faze de dezvoltare.

Prima fază a fost deja finalizată și a implicat dotarea depozitului Nordic Group din comuna Joița, județul Giurgiu, cu o suprafață utilizabilă de 2.800 de mp, cu panouri fotovoltaice care vor produce anual 337 MWh de energie electrică. Puterea instalată propusă a generatorului fotovoltaic este de 302 kWp.

Prin punerea în funcțiune a acestui proiect fotovoltaic, compania va contribui la protejarea mediului înconjurător prin reducerea emisiilor de CO2 cu 106 tone/an și reducerea cantității de deșeuri radioactive cu 1 kg. În această configurație, 100% din energia produsă de instalația fotovoltaică se consumă direct, ceea ce reprezintă 20,3% din consumul anual de energie electrică al depozitului. Producția de energie rezultată în urma montării sistemului fotovoltaic va conduce la o amortizare a investiției în 2,17 ani.

Pentru acest proiect, s-au folosit panouri solare „split” cu celule „half-cut”. Prin reducerea acestor celule la jumătate și dublarea numărului lor, se obțin o multitudine de beneficii: curenți mai mici prin seriile de celule, cu efect de reducere a temperaturii panoului; reducerea pierderilor datorate umbririlor, murdăriei acumulate pe panou sau degradarea celulelor. Toate aceste îmbunătățiri aduc un plus cumulat de 20W putere față de un panou cu dimensiuni similare, dar cu 60 de celule.

În faza a doua, valoarea investiției se ridică la 83.500 de euro și implică dotarea cu un sistem solar fotovoltaic a depozitului Nordic Group din comuna Izvin, județul Timiș, care are o suprafață utilizabilă de 900 mp. Proiectul acesta urmeză să înceapă până la finalul lunii aprilie 2024. Puterea instalată propusă a generatorului fotovoltaic este de 159,5 kWp, iar producția anuală de energie electrică se ridică la 168 MWh.

În această configurație, 100% din energia produsă de instalația fotovoltaică se consumă direct, ceea ce reprezintă 48% din consumul anual de energie electrică al depozitului. Producția de energie rezultată în urma montării sistemului fotovoltaic va conduce la o amortizare a investiției în 2,38 ani.

Prin punerea în funcțiune a proiectului fotovoltaic din Timiș, compania va contribui la protejarea mediului înconjurător prin reducerea emisiilor de CO2 cu 52,84 tone/an și va reduce cu 0,5 kg cantitatea de deșeuri radioactive.