Noi demersuri pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen

Elena Marinescu 18/04/2024 | 20:18 Ştiri
Noi demersuri pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen

Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a declarat că în urmă cu două zile a propus Consiliului să stabilească în acest an data la care să se elimine controalele interne la frontierele terestre pentru România şi Bulgaria.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, şi comisarul European pentru Afacerile Interne, Ylva Johansson au participat, la Sofia, la o întâlnire cu omologul său bulgar, Kalin Stoyanov, cu privire la aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

„Această propunere va fi discutată în cadrul următorului Consiliu din iunie. Şi ştiu că este o prioritate şi pentru preşedinţia belgiană. Vreau să vă spun că am avut un schimb foarte constructiv de opinii, unde ambii miniştri, Stoyanov şi Predoiu, au vorbit despre îmbunătăţirile realizate atât în Bulgaria, cât şi în România.

De asemenea, am observat, prin diferite misiuni de fact-finding şi evaluări ale Comisiei, că aceste două ţări, Bulgaria şi România, sunt de fapt mai bine pregătite să respecte toate cerinţele Schengen decât unele dintre celelalte state membre”, a spus comisarul european.

Progrese în îndeplinirea condiţiilor de aderare la Schengen

Ylva Johansson a adăugat că atât Bulgaria, cât şi România sunt în avans faţă de unele dintre celelalte state membre în ceea ce priveşte implementarea, datorită tuturor eforturilor depuse la frontierele externe.

„Este impresionant să vedem toate aceste progrese. Şi ultimul lucru pe care aş dori să-l spun este că aceasta a fost o problemă foarte importantă pentru Comisie, dar şi pentru mine personal, să văd Bulgaria şi România ca membri deplini ai spaţiului Schengen. Şi sunt absolut convins şi foarte motivată să văd ultima decizie de eliminare a controlului la frontiera terestră în timpul mandatului meu de comisar european”, a afirmat Johansson.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, la rândul său, că atât România, cât şi Bulgaria sunt pregătite pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre. „Suntem pregătiţi să o facem. Am implementat cu succes decizia luată în 2023. Am luat măsurile necesare pentru a securiza frontierele noastre şi frontierele europene pentru a combate migraţia ilegală şi crima organizată transfrontalieră.

Şi este adevărat, suntem aici pentru a sărbători un rezultat important obţinut anul trecut. Dar suntem şi aici pentru a ne organiza eforturile pentru a continua munca noastră în beneficiul cetăţenilor noştri în 2024 până când vom finaliza acest important proiect european, care este extinderea acquis-ului Schengen la toate frontierele pentru România şi Bulgaria”, a spus Predoiu, potrivit Agerpres.

El a menţionat că au fost discutate în detaliu toate măsurile pentru a integra eforturile poliţiştilor români la frontiera internă pentru a combate crima organizată, pentru a lupta împotriva migraţiei ilegale. „Sunt sigur că împreună cu comisarul Johansson şi cu restul statelor membre UE vom atinge obiectivele noastre anul acesta. Vă mulţumesc foarte mult şi abia aştept să colaborez cu dumneavoastră”, a afirmat Predoiu.