Premiul Nobel pentru Literatură nu va fi acordat anul acesta. Care este motivul

Sebastian Popescu 04/05/2018 | 12:35 Ştiri
Premiul Nobel pentru Literatură nu va fi acordat anul acesta. Care este motivul

Premiul Nobel pentru Literatură de anul acesta nu va fi decernat, au decis membri Academiei Suedeze, după ce un scandal sexual a afectat serios imaginea instituției responsabilă de acordarea premiului, potrivit CNN.

Este pentru prima dată în ultimii 75 de ani când premiul Nobel pentru Literatură nu este acordat, însă Academia Suedeză a anunțat că în 2019 va acorda două distincții.

Motivul pentru care prestigioasa instituție a luat această decizie îl reprezintă multiplele acuzații de hărțuire sexuală care i-au fost aduse fotografului Jean-Claude Arnault, o figură importantă în Suedia și căsătorit cu academiciana Katarina Fristenson, care a și părăsit instituția. Arnault mai este acuzat că a furnizat presei numele a șapte dintre precedenții câștigători ai premiului, înainte ca academia să facă oficial anunțul.

Șapte dintre cei 18 membri ai Academiei Suedeze și-au părăsit scaunele în ultimele săptămâni, unii dintre ei, în semn de protest față de modul în care a fost tratată situația. Statutul prevede că aceștia nu pot fi înlocuiți cât timp sunt în viașă, astfel că academia are în acest oment doar 11 membri. Același statut impune, însă, prezența a cel puțin 12 aleși, iar regele Carl XVI Gustaf a anunțat că vrea să modifice această regulă pentru a permite academiei să își completeze juriul, potrivit Le Monde.

„Considerăm că este necesară să alocăm o perioadă de timp pentru a recupera încrederea publicului în academie, înainte să putem anunța următorul laureat. Academia a luat această decizie din prespect pentru laureații din literatură, Fundația Nobel și publicul general”, a transmis secretarul general al academiei, Anders Olsson.

Această decizie a Academiei Suedeze nu afectează și premiile din celelalte domenii, care sunt acordate de diferite instituții.

Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat de Academia Suedeză încă de la înființarea sa, după moartea lui Alfred Nobel în 1896. Premiul a mai fost amânat în șapte ocazii anterioare, dintre care șase au avut loc în timpul Primului și al Primului Război Mondial.

Printre ultimii câștigători ai Premiului Nobel pentru Literatură din ultimii ani se numără Kazuo Ishiguro, Doris Lessing și Bob Dylan.


Foto: Facebook/Nobel Prize