Nicolae Ciucă: Vom injecta capital în economia românească şi vom revigora industria naţională de apărare

Elena Marinescu 04/02/2021 | 20:20 Ştiri
Nicolae Ciucă: Vom injecta capital în economia românească şi vom revigora industria naţională de apărare

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a anunţat, joi seară, că Ministerul Apărării Naţionale a susţinut, în 2020, economia naţională, făcând plăţi directe de peste 1,5 miliarde de lei către operatorii economici. 

De asemenea, potrivit ministrului, s-au făcut plăţi pentru lucrări de infrastructură de circa 750 de milioane de lei.În 2021, Nicolae Ciucă anunţă că va fi păstrat acelaşi trend. Ministrul Apărării şi cel al Economiei, Claudiu Năsui, au avut joi o discuţie despre achiziţiile certe pe care le va face Armata, dar şi despre programele de înzestrare.

În 2020, M.Ap.N. a efectuat plăţi directe către operatori din economia naţională în valoare totală de peste 1,5 miliarde de lei. De asemenea, s-au efectuat plăţi pentru lucrări de infrastructură de circa 750 de milioane de lei. Ministerul Apărării Naţionale doreşte să implice cât mai mult industria naţională de apărare în programele de înzestrare ale Armatei României, iar pentru a atinge acest deziderat, m-am întâlnit, astăzi, cu domnul Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului”, a scris, joi seară, pe Facebook, Nicolae Ciucă.

Proiecte de investiţii pentru următorii 10 ani

Ministrul a precizat că specialiştii militari au prezentat echipei de la Ministerul Economiei programele esenţiale de înzestrare pentru următorii 10 ani, precum şi o proiecţie a achiziţiilor certe pe care Armata intenţionează să le facă de la operatorii economici naţionali în perioada 2021-2030.

Cunoscând care sunt nevoile apărării pe linia achiziţiei de echipamente noi, a muniţiilor şi pieselor de schimb, dar şi serviciile de mentenanţă necesare, industria noastră de apărare se poate adapta astfel încât să acopere cât mai mult din cererea militarilor. Vom obţine astfel ca o parte importantă din bugetul apărării să fie injectată în companiile româneşti. Ne-am propus ca în 2021 să menţinem acelaşi nivel al implicării industriei româneşti de apărare, răspunzând astfel unui interes naţional de securitate”, a mai scris Ciucă.

Acesta a anunţat că se vor înfiinţa şi locuri de muncă cu un grad ridicat de specializare. ”Vom injecta capital în economia românească şi vom revigora industria naţională de apărare”, a mai declarat ministrul Apărării.

Top 5 state cu cele mai mari cheltuieli militare din lume

Cheltuielile militare au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani, la nivel global, însă criza provocată de coronavirus va lovi și industria militară, arată experții institutului suedez SIPRI. Cheltuielile României cu armata cresc constant. Doar în ultimii 10 ani, ele au crescut cu 154%.

 

Niciodată în ultimii 30 de ani, statele lumii nu au cheltuit atât de mult pentru armatele lor, arată raportul institutului suedez SIPRI, pe 2019, potrivit europalibera.org. Cheltuielile pentru înarmarea și întreținerea armatelor au atins un record la nivel mondial, în 2019: 1.917 miliarde de dolari. Nu pare o creștere mare față de anul precedent – doar 3,6%, însă este cel mai mare salt anual al cheltuielilor, din 2010 până în prezent.

Un grup de cinci state cheltuiesc pentru armatele lor 62% din întreaga sumă la nivel mondial. Este vorba despre SUA, China, India, Rusia și Arabia Saudită. SUA conduc detașat la acest capitol, cheltuind 732 de miliarde de dolari în 2019, pentru armată, adică 4,9% din PIB. Chiar și așa, statul american cheltuiește acum cu 15% mai puțin cu armata, decât o făcea în 2010.

Estimările SIPRI pentru China, al doilea mare cheltuitor militar al lumii, arată pentru 2019 cheltuieli estimate de 261 de miliarde de dolari, în creștere cu 85% față de acum 10 ani.

Top 5 state cu cele mai mari cheltuieli militare din lume.