Nestlé Romania extinde Pădurea de Miere la 7 hectare

Andrei Dumitru 27/11/2023 | 11:13 Ştiri
Nestlé Romania extinde Pădurea de Miere la 7 hectare

Nestlé România aproape a dublat Pădurea de Miere din Comuna Mârșa, județul Giurgiu, un proiect care reunește toate programele de împădurire și biodiversitate din România, plantând încă 15.000 de puieți de salcâm pe o suprafață de 3 hectare, în parteneriat cu Asociația Mai Mult Verde și Primăria Comunei Mârșa, în completarea celor 20.000 plantați în 2022 pe 4 hectare.

Peste 100 de persoane, angajați și parteneri Nestlé, precum și voluntari Mai Mult Verde, au participat voluntar la plantarea celor 15.000 de puieți de salcâm, la aproximativ 50 de km vest de București, contribuind astfel la una din cele mai mari campanii de reîmpădurire în zona de câmpie a Munteniei sub umbrela pilonului de sustenabilitate “Nestlé for a Waste Free World”.

„Pădurea de Miere este un concept inovator, combinând atât regenerarea forestieră pentru o mai bună absorbție a dioxidului de carbon (CO2) din atmosferă, dar și crearea unui ecosistem atractiv apicultorii din țara noastră, pentru că salcâmul este principala specie forestieră meliferă din România„, transmit inițiatorii proiectului.

La o scurtă evaluare, cei 35.000 de salcâmi plantați de voluntarii în apropiere de București vor absorbi la maturitate cel puțin 850 de tone de CO2 pe an – echivalentul emisiilor unui număr de 350 de autoturisme de mic litraj (120 gr CO2 per km) care parcurg anual 20.000 de kilometri. Pe de altă parte, în condiții optime, producția de miere la un hectar de pădure compactă de salcâmi este de 300-700 kg, potrivit mediului academic de specialitate, iar Pădurea de Miere are acum 7 hectare. Producția de miere poate ajunge însă chiar și la aproape o tonă per hectar când salcâmii ajung la maturitate.

„Prin acest efort, Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume, a confirmat angajamentul în direcția dezvoltării durabile, care include atingerea pragului de zero emisii nete până în 2050, tranziția la energie regenerabilă în proporție de 100%, dezvoltarea de ambalaje alternative, respectiv creșterea gradului de biodiversitate și reducerea cantității de CO2 prin plantări de copaci”, transmite compania.

Din cei 15.000 de puieți plantați anul acesta, 5.000 au reprezentat contribuția directă a NESCAFÉ, care a lansat în octombrie o campanie inedită în care pentru fiecare cumpărător înscris în campanie a fost plantat un puiet de salcâm.

„Echipa Nestlé a făcut un lucru concret pentru un aer mai curat în țara noastră și pentru una dintre poate cele mai delicate arii din agricultură și anume apicultura: am pus mâna pe lopată și am plantat 15.000 de puieți de salcâm, sub îndrumarea specialiștilor de la Asociația Mai Mult Verde. Am demonstrat cum putem contribuim direct la regenerarea patrimoniului forestier al României și la crearea unui areal propice albinelor și comunității apicultorilor din țara noastră. Plantarea salcâmilor de la Mârșa susține angajamentul Nestlé de a planta la nivel global 20 de milioane de copaci pe an și suntem pe cale să reducem la jumătate amprenta noastră de carbon în acest deceniu”, spune Irina Siminenco, Corporate Affairs Manager, Nestlé România.

Acțiunea de împădurire este continuarea celei din 2022, precum și a acțiunilor de ecologizare din 2019, plantarea de puieți de salcâm și de molid din 2020 și 2021.