Neagu Djuvara, peste veac. Istoricul a murit la 101 ani

Florel Manu 25/01/2018 | 18:58 Ştiri
Neagu Djuvara, peste veac. Istoricul a murit la 101 ani

Considerat de mulți boier de viță nobilă, Neagu Djuvara a murit la vârsta de 101 ani într-un spital privat din Capitală unde era internat în urma unei pneumonii.

Martor al unui veac zbuciumat de istorie, Neagu Djuvara a fost unul din istoricii și filozofii care le-a amintit românilor de viața de dinaintea comunismului. În perioada comunistă el a troăit zeci de ani în exil, începând o a doua viață în România după 1990, fiind considerat unul dintre cei mai importanți istorici rmâni ai secolului XX.

El s-a născut la București, în august 1916, într-o familie aristocrată de origine aromână, care s-a stabilit în Țările Române încă din secolul al XVIII-lea. Tatăl său, Marcel Djuvara, șef de promoție la Politehnica din Berlin-Charlottenburg în 1906, căpitan în armata română, a murit în cursul marii epidemii de gripă spaniolă din 1918. Tinca Grădișteanu, mama sa, aparținea ultimei generații dintr-un neam de mari boieri din zona Munteniei.

Neagu Djuvara. Un secol de viață

Neagu Djuvara și-a făcut studiile la Paris, licențiat în litere la Sorbona în  1937, obținând apoi doctoratul în 1940. În noiembrie 1941 a luat parte la campania din Basarabia și Transnistria ca elev-ofițer de rezervă și a fost rănit în apropiere de Odessa.

Din 1943 activează în Ministerul de externe, fiind trimis la 23 august 1944 curier diplomatic la Stockholm pentru a participa la negocirile de pace cu Uniunea Sovietică. Rămâne ca secretar dde legație în Suedia până în 1947, când afacerile externe sunt preluate de comuniști. Implicat în procesele politice din toamna lui 1947, hotărăște să rămână în exil, militând până în 1961 în diverse organizații ale exilului românesc, potrivit Wikipedia.

Din 1961 pleacă pentru 23 de ani în Republica Niger, în Africa în calitate de consilier diplomatic și juridic al Ministerului Afacerilor Străine din Niger.  În această perioadă a fost și profesor de drept internațional și de istorie economică, la Universitatea din Niamey.

În 1972, Neagu Djuvara a reluat studiile de filozofie la Sorbona unde obține și un doctorat cu o teză de filozofie a istoriei. Din 1984 este secretar general al Casei Românești de la Paris până după 1989 când revine în țară.

Între 1991 și 1998 a fost profesor-asociat al Universității București de unde primește și titlul de Doctor Honoris Causa , în 2012.

Lui Neagu Djuvara i-au fost recunoscute inclusiv meritele militare, după ce în 2017 a obținut gradul de general de brigadă, în retragere.

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.