NATO trimite avioane AWACS în Lituania pentru a supraveghea activităţile militare ruse

Elena Marinescu 28/09/2023 | 20:19 Ştiri
NATO trimite avioane AWACS în Lituania pentru a supraveghea activităţile militare ruse

NATO a anunţat desfăşurarea temporară a unor avioane de supraveghere AWACS la baza Siauliai din Lituania, pentru a monitoriza activităţile militare ruse în apropierea frontierei Alianţei Nord-Atlantice.

Deja primul din cele două avioane prevăzute pentru această misiune a sosit joi la baza aeriană lituaniană. „Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei ne-a făcut să fim mai atenţi asupra mediului de securitate din regiunea Mării Baltice”, a declarat purtătorul de cuvânt interimar al NATO, Dylan White, care a explicat că avioanele AWACS pot detecta avioane şi rachete la sute de kilometri distanţă, ceea ce le face să fie o capacitate cheie de avertizare timpurie pentru NATO.

Ca răspuns la războiul Rusiei în Ucraina, Alianţa Nord-Atlantică şi-a consolidat prezenţa aeriană în partea de est a Alianţei, folosind avioane de luptă, avioane de supraveghere şi avioane-cisternă, informează Agerpres.

În urma atacurilor cu drone ruseşti în apropierea teritoriului NATO, SUA au trimis săptămâna trecută patru avioane de luptă F-16 suplimentare în România pentru a consolida misiunea de supraveghere aeriană a NATO.

Jens Stoltenberg, vizită-surpriză la Kiev

Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a declarat joi, la Kiev, unde a efectuat o vizită-surpriză, că fragmentele de drone care au căzut în România în ultimele săptămâni nu arată „niciun indiciu” cu privire la vreun „atac deliberat” din partea Rusiei.

În orice caz, a precizat Stoltenberg, atacurile ruseşti în apropierea frontierei sunt „imprudente şi destabilizatoare” şi „nu ar trebui să existe nicio îndoială că NATO este acolo pentru a-i apăra pe toţi aliaţii”.

Din februarie 2022, avioane AWACS (Airborne Warning and Control System) au efectuat sute de zboruri deasupra Europei de Est pentru a supraveghea avioanele de luptă ruseşti.

AWACS îşi vor începe zborurile de recunoaştere deasupra teritoriului Alianţei în zilele următoare, iar misiunea de la baza din Siauliai, unde vor fi dislocaţi aproximativ 150 de militari în sprijinul acestora, este preconizată să dureze câteva săptămâni.

Aceste aparate fac parte dintr-o flotă de 14 avioane de supraveghere deţinute de NATO la baza din Geilenkirchen (landul Renania de Nord-Westfalia), în Germania.

sursa foto: hotnews.ro