NATO se aşteaptă la un atac de amploare din partea Rusiei asupra Ucrainei

Elena Marinescu 22/02/2022 | 18:33 Ştiri
NATO se aşteaptă la un atac de amploare din partea Rusiei asupra Ucrainei

NATO se aşteaptă la un atac de mare anvergură din partea Rusiei în Ucraina şi a plasat în alertă forţa sa de reacţie rapidă pentru a apăra aliaţii, a anunţat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează AFP, Reuters şi DPA.

Toate indiciile arată că Rusia plănuieşte un atac masiv în Ucraina” după trimiterea de trupe în teritoriile separatiste proruse din Donbass, în estul Ucrainei, a declarat Stoltenberg după o reuniune extraordinară a Comisiei NATO-Ucraina desfăşurată la sediul din Bruxelles al Alianţei.

”Nu ştim dacă Rusia a recunoscut (independenţa, n.red.) unităţilor administrative Doneţk şi Lugansk sau pur şi simplu părţile ocupate de către separatişti. Nu este clar”, a spus fostul premier norvegian, chiar înainte ca preşedintele rus Vladimir Putin să anunţe recunoaşterea suveranităţii separatiştilor asupra ansamblului regiunilor Lugansk şi Doneţk.

”Rusia promisese să-şi retragă trupele şi, în loc de asta, ea concentrează mai multe forţe, în formaţie de luptă, pregătite să lovească. Alte trupe se află în Donbass, în regiunile Doneţk şi Lugansk, şi asta agravează situaţia”, a insistat şeful NATO. ”NATO este pregătită să-şi apere aliaţii. Forţa de reacţie rapidă este în fază de alertă, dar ea nu a fost desfăşurată”, a accentuat Jens Stoltenberg, potrivit Agerpres.

Această forţă este formată din 40.000 de militari şi este dotată cu o forţă operaţională interarme cu nivel înalt de pregătire (VJTF), numărând 8.000 de militari, cu o componentă aeriană plasată în prezent sub comandament francez. ”Am trimis întăriri în est şi avem altele în aşteptare. Avem peste 100 de avioane în alertă şi 120 de nave pe mare”, a explicat secretarul general al Alianţei. ”Continuăm să îi cerem Rusiei să facă un pas în spate… nu este niciodată prea târziu să nu ataci”, a adăugat el.

Principalele declarații:

Condamnăm nouă incursiune rusească în Ucraina. Este o escaladarea serioasă din partea Rusiei. Afectează orice șansă de a găsi soluții pașnice la conflict. Este o criză creată doar de Rusia. Felicităm Ucraina pentru modul în care s-a abținut să nu răspundă provocărilor. Aliații sunt uniți și susțin integritatea și suveranitatea Ucrainei. Aliații trimit armament și sprijin financiar Ucrainei pentru a se putea apăra. Rusia are peste 150 de mii de soldați la graniță. Sunt în poziție de atac. NATO este hotărâtă în a apăra toți aliați. Avem peste 100 de avioane de vânătoare în stare alertă. Vom face totul să apărăm Alianța de agresiune. Mă bucura sancțiunile economice anunțate de mulți aliați și anunțul Germaniei privind gazoductul. Este cel mai periculos moment de securitate pentru alianța noastră.

Vom continua să facem tot ceea ce este necesar pentru a forma un scut al alianței împotriva agresiunii. Aliații NATO avertizează că va exista un cost ridicat pentru Rusia, o paletă largă de sancțiuni anunțate de mult de aliații NATO. Îndemnăm Rusia să aleagă drumul democrației.

Fiecare indiciu ne arată că Rusia continuă să planifice o invazie la scară largă. Vedem că din ce în ce mai multe trupe își părăsesc taberele și se află în format de atac. Am văzut aseară că mai multe trupe ruse au înaintat în regiunea Donbas. Nu este niciodată prea târziu să nu atace, acesta este motivul pentru care facem în continuare un apel către Rusia să apeleze la o cale diplomatică.

Trebuie să ne amintim faptul că Rusia a mai invadat Ucraina în 2014. De atunci au existat unități militare ruse în Donbas. Ceea ce vedem acum este o țară care a fost deja invadată și care suferă o invazie în continuare. Acum vedem o invazie suplimentară a unei țări care a fost deja invadată.

Ce pot să spun este că Rusia are peste 150 de mii de soldați. Aceste forțe sunt deja în cadrul Ucrainei, În Crimeea și Donbas. Aceste forțe sunt gata de luptă. Sunt trupe, dar și tot felul de echipamente, tancuri, rachete, drone, sisteme de apărare antiaeriană. Este o forță bine puternică și bine echipată. Tot mai multe trupe au părăsit bazele și sunt în situația în care pot ataca oricând. Situația este foarte periculoasă, dar cum am mai spus, Rusia are încă o alegere, poate alege diplomația. Noi am demonstrat că suntem gata să vorbim cu Rusia, despre chestiuni care sunt de interesul ambelor părți.

Ceea ce vedeți sunt semnale mixte din partea Rusiei. Este o creștere a amenințării, dar și o încălcare a integrității teritoriale a Ucrainei doar simplul fapt că au recunoscut drept independente aceste regiuni.

Am crescut deja prezența militară în zona baltică. Am făcut asta după anexarea Crimeei în 2014, dar și în ultimele săptămâni. Avem planuri gata făcute și trupe disponibile pentru a fortifica în continuare dacă este nevoie.

Forța de răspuns rapid a NATO a fost pusă într-o stare de alertă ridicată. Am trimis alte unități, SUA a trimis soldați în Europa, m-am întâlnit cu unii dintre ei în România. Până acum am crescut gradul de pregătire al forțelor de intervenție rapidă a NATO dar nu le-am desfășurat în teren. Este ceva ce am prezis acum multe luni. Rusia a făcut exact ceea ce ne așteptam să facă”.