NASA va investiga „fenomenele aeriene neidentificate”

Andrei Dumitru 10/06/2022 | 10:28 Ştiri
NASA va investiga „fenomenele aeriene neidentificate”

NASA a comandat un nou studiu independent privind aşa-numitele „fenomene aeriene neidentificate” (UAP).

Agenţia a declarat joi că UAP-urile – cunoscute şi ca obiecte zburătoare neidentificate sau OZN – sunt de interes pentru siguranţa aeriană şi securitatea naţională, subliniind că „nu există dovezi” că fenomenele „au origine extraterestră”.

Studiul, care urmează să înceapă în toamnă şi să dureze aproximativ nouă luni pentru a se finaliza, va căuta să examineze „evenimentele de pe cer care nu pot fi identificate ca aeronave sau fenomene naturale cunoscute” printr-o „perspectivă ştiinţifică”, a spus NASA într-un comunicat.

Noua echipă, condusă de astrofizicianul David Spergel, se va concentra pe cum să colecteze cel mai bine date şi pe modul în care agenţia spaţială le poate folosi pentru a înţelege mai bine UAP-urile în viitor, colaborând cu experţi în comunităţile ştiinţifice, aeronautice şi de analiză a datelor.

Având în vedere lipsa observaţiilor, prima noastră sarcină este cea de a aduna cel mai solid set de date pe care putem face”, a spus Spergel.

Studiul NASA va fi făcut public

NASA a precizat că studiul va fi făcut public şi a subliniat că, deşi a fost convenit cu guvernul SUA, nu face parte din investigaţia guvernului SUA asupra fenomenelor.

Anul trecut, Departamentul de Apărare al SUA (DoD) a publicat un raport aşteptat cu nerăbdare pe acest subiect, care a identificat cel puţin 144 de fenomene aeriene „inexplicabile” în ultimele două decenii.

Evaluarea a constatat că UAP-urile prezintă un risc de securitate pentru călătoriile aeriene şi ar putea reprezenta un risc de securitate naţională pentru SUA.

Ca răspuns, Departamentul de Apărare a ordonat elaborarea unui plan pentru oficializarea misiunii grupului de lucru.

În mai, Congresul american a organizat prima audiere publică pe această temă în jumătate de secol.