NASA a detectat un asteroid care se apropie de Pământ în această lună

NewMoney 18/03/2020 | 11:20 Fapt Divers
NASA a detectat un asteroid care se apropie de Pământ în această lună

NASA a detectat cel mai mare asteroid care se va apropia de Pământ în această lună. Potrivit agenției spațiale americane, asteroidul care se apropie este mai mare decât Empire State Building, citează International Business Time.

Asteroidul care se apropie de Terra, identificat ca 2012 XA133, este în prezent monitorizat de Centrul NASA care se ocupă de obiectele care se apropie de Pământ (CNEOS). Conform CNEOS, 2012 XA133 va fi cel mai mare asteroid care va zbura pe Pământ în această lună. Agenția a estimat că are aproximativ 1.280 de metri lățime, ceea ce îl face cu peste 200 de metri mai înalt decât Turnul Eiffel din Paris.

CNEOS a menționat că asteroidul se îndreaptă în prezent prin sistemul solar și se îndreaptă către Pământ cu o viteză incredibilă de aproape 53.000 de mile pe oră (85.295 km/h).

După ce a analizat orbita naturală a asteroidului, NASA l-a clasificat drept membru al familiei de roci spațiale Apollo. Potrivit agenției, acest asteroid urmează o cale largă care se extinde dincolo de orbita Marte.

Asteroidul, considerat periculos de către NASA

Din cauza orbitei periculoase și a dimensiunii sale masive, NASA a etichetat asteroidul ca fiind potențial periculos. Potrivit agenției, asteroizii potențial periculoși sunt cei care se apropie de Pământ la distanțe apropiate și cei care sunt suficient de mari pentru a provoca evenimente de impact major.

„Asteroizii potențial periculoși sunt definiți în prezent pe baza unor parametri care măsoară potențialul asteroidului de a se apropia periculos de mult de Pământ”, a explicat NASA într-un comunicat.

Având în vedere dimensiunea și viteza sa, XA133 2012 ar putea distruge un întreg oraș și chiar zonele înconjurătoare, dacă s-ar ciocni cu planeta.

Conform CNEOS, XA133 2012 este așteptat să se intersecteze cu orbita Pământului pe 26 martie la 04:52 AM (ora României). În timpul intersecției cu traiectoria Pământului, acesta va fi la aproximativ 0,04453 unități astronomice de centrul planetei, ceea ce este echivalent cu aproximativ 4,1 milioane de mile distanță.

Asteroidul nu este de așteptat să se întoarcă în vecinătatea Pământului până la 9 aprilie 2023.