Motorul economic al UE, gripat de COVID-19. Pierderi de sute de miliarde de euro

Elena Marinescu 24/05/2021 | 22:01 Ştiri
Motorul economic al UE, gripat de COVID-19. Pierderi de sute de miliarde de euro

Germania pierde 300 de miliarde de euro din cauza pandemiei de coronvirus și va avea nevoie de mai mulți ani pentru a acoperi prejudiciile aduse economiei, arată un studiu al centrului IW Cologne, citat de Bloomberg.

PIB-ul Germaniei, cea mai mare economie din Europa, va pierde aproximativ 100 de miliarde de euro în prima jumătate a acestui an. Potrivit sursei citate, aceste costuri se vor adăuga pierderilor de anul trecut.

Impactul total, estimat la 300 miliarde de euro, e echivalent cu aproximativ 9% din Produsul Intern Brut anual al Germaniei. „Va fi nevoie de mai mulţi ani pentru ca pierderile şi dezechilibrele structurale să fie eliminate„, a declarat Michael Huether, directorul centrului de studii economice IW Cologne.

În 2020, guvernul federal a trebuit să împrumute 130 de miliarde de euro. Pentru anul curent sunt prevăzute credite de până la 180 de miliarde.

Autoritățile germane au început să ridice din restricții, pe măsură ce campania de vaccinare a avansat, iar numărul infectărior a scăzut. Luni, țara a raportat raportat 62,5 cazuri la 100.000 de locuitori, cea mai căzută rată de infectare înregistrată de la finele lunii februarie.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul german al Sănătății, circa 40% din populaţia acestei țări a primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID.