Moș Crăciun vine din China. KMG a vândut 51% din fostul Rompetrol

Carol Dan 15/12/2016 | 11:11 Ştiri
Moș Crăciun vine din China. KMG a vândut 51% din fostul Rompetrol

Cu câteva zile înainte de Crăciun, negocierile dintre KazMunayGas din Kazahstan (KMG) şi China Energy Company Limited (CEFC) pentru vânzarea către compania a 51% din acțiunile KMG International (KMGI) au ajuns în etapa finală. Urmează semnarea actelor necesare, iar cele două companii promit că vor derula o serie de proiecte viitoare comune.

CEFC își întărește, prin această tranzacție, prezența pe piața europeană a carburanților, având deja controlul distribuitorului de produse petroliere Dyneff, pe care l-a cumpărat tot de la KMG.

”Activele deţinute și operațiunile desfășurate de KMGI în Europa și în regiunea Mării Negre vor servi drept platformă de dezvoltare şi vor viza atât creșterea performanțelor operaționale și financiare ale KMGI, cât și extinderea activităților și operațiunilor efectuate de către CEFC la nivel international”, potrivit unui comunicat al KMGI, acţionarul majoritar al Rompetrol Rafinare.

KazMunayGas are activități de explorare, producție, rafinare și transport de hidrocarburi din Kazahstan, iar CEFC este una din cele mai mari companii private din China, intrând în 2016 poziția a 229-a în topul Global Fortune 500.

KMGI, denumirea fotei companii Rompetrol, are o rafinărie la Marea Neagră și peste 1.100 puncte de alimentare carburanți în România, Georgia, Bulgaria și Republica Moldova.

 

Foto: Mediafax

Carol Dan și-a început munca în presă în 2005, în Bistrița. După nouă ani în agenția de presă Mediafax, a trecut la cotidianul Ziarul Financiar și apoi la site-ul wall-street.ro. În septembrie 2016 s-a alăturat redacției New Money. Scrie pe domeniile energie și industrie.