Ministerul Culturii investeşte în opere de artă pentru muzee

Elena Marinescu 22/04/2024 | 17:57 Ştiri
Ministerul Culturii investeşte în opere de artă pentru muzee

Ministerul Culturii acordă 1.500.000 de lei pentru completarea colecţiilor de patrimoniu administrate de Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu şi Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi.

Sesiunea de achiziţii 2024 se va desfăşura simultan în cele trei muzee din România: MNAC – Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul de Artă Iaşi – cu un buget alocat de câte 500.000 de lei.

„Sistemul de participare şi selecţie este acelaşi ca în sesiunile precedente ale MNAC, care s-au dovedit a fi un succes incontestabil din toate punctele de vedere: claritate a criteriilor şi a modului de întocmire a dosarului, probitate şi transparenţă, negocierile ducând la intrarea în colecţiile MNAC a unui număr total de 359 de lucrări. Ele au fost şi sunt în continuare accesibile publicului printr-o serie de expoziţii realizate la sediul Muzeului şi în ţară, prin parteneriate cu alte instituţii. Un catalog este în curs de apariţie la Editura MNAC”, anunţă Ministerul Culturii.

„Îi încurajez pe membrii comunităţii artistice din România şi din diaspora să participe la sesiunea de achiziţii opere de artă 2024”, a spus Raluca Turcan, ministrul Culturii.

Sesiunea urmăreşte dezvoltarea colecţiilor celor trei muzee şi, prin aceasta, creşterea patrimoniului cultural al României. Achiziţiile vor constitui un stimulent pentru producţia artistică, iar procedurile vor viza operele de artă originale, inedite, relevante pentru constituirea canonului artei contemporane, opere aparţinând atât artiştilor de referinţă ai istoriei recente, din România sau diaspora, cât şi tinerelor generaţii.

Sunt de interes lucrări din toate mediile, care îndeplinesc criteriile formulate de specialiştii muzeului şi analizate de către membrii juriului, şi a căror stare de conservare şi rezistenţă în timp permit depozitarea, expunerea, recontextualizarea şi mobilitatea locală şi transnaţională, potrivit sursei citate de News.ro.

Acţiunea este dedicată atât artiştilor originari din România, activi în ţară sau în diaspora, cât şi moştenitorilor de drept ai unor artişti contemporani originari din România care au activat în ţară sau în străinătate, se arată în comunicat.

Sesiunea de achiziţii 2024 stă sub semnul consolidării instituţionale prin politicile de creştere, diversificare şi valorificare a colecţiilor. Muzeul contribuie astfel la cercetarea şi elaborarea istoriei artei contemporane din România, garantând publicului beneficiar, prezent şi viitoar, accesul la un ansamblu complex de fenomene reprezentative pentru cultura vizuală a secolelor XX şi XXI.