„Miercurea alarmelor” – alertă în București și în toată țara! IGSU va verifica sistemul de alarmare a populaţiei

Elena Marinescu 27/02/2024 | 19:53 Ştiri
„Miercurea alarmelor” – alertă în București și în toată țara! IGSU va verifica sistemul de alarmare a populaţiei

IGSU anunță că va organiza miercuri, 28 februarie, un exerciţiu de alarmare publică la nivel naţional, denumit generic „Miercurea alarmelor”, pentru a verifica funcţionarea sirenelor de alarmare din întreaga ţară.

„Cu scopul preîntâmpinării panicii și pentru buna desfășurare a exercițiului, vă înformăm că miercuri, 28.02.2024, în intervalul orar 10:00-11:00, se desfășoară antrenamentul de alarmare publică, denumit generic Miercurea Alarmelor.

Cu alte cuvinte, mâine va fi verificată funcționalitatea sirenelor, prin activarea lor, în baza Planului de acțiune al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nr. 34265/2024”, precizează într-un anunț Poliția Locală Sector 1.

Exercițiul se va desfăşura în contextul organizării „Săptămânii Protecției Civile”, în perioada 26 februarie-3 martie. ”În perioada vizată, locuitorii Capitalei şi cei din judeţele ţării vor auzi semnalul „alarmă la dezastre”, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Recomandăm cetăţenilor să rămână calmi şi să urmărească informările inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă”, au transmis reprezentanții IGSU.

Ce înseamnă fiecare sunet de alarmă

Alarmă la dezastre se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele.

Prealarmare aeriană se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între ele.

Alarmă aeriană se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauza de 2 secunde între ele.

Încetarea alarmei se compune dintr-un suntet continuu, de aceeași intensitate, cu 2 minute.