„Micul Prinț“ ia proza în spațiu

Răzvan Țupa 20/01/2017 | 12:38 Timp Liber
„Micul Prinț“ ia proza în spațiu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Personajul ticluit de Antoine de Saint-Exupéry captivează de peste șapte decenii imaginația cititorilor de toate vârstele.

Poți să nu găsești chiar pe gustul tău istoria dialogurilor despre lumea oamenilor mari și re­­ve­lațiile a ceea ce se află dincolo de niște linii dese­nate pe hârtie, dar un lucru este sigur. Din momentul în care citești despre îmblânzire, trandafir, vulpe și apropiere, orice părere ai avea despre puritate sau naivitate, „Micul Prinț“ e una dintre poveș­tile pe care nu le uiți. Sau nu uiți despre ce e vor­ba pentru că, de câte ori o recitești, găsești tot felul de amănunte și nuanțe care îți scăpaseră până atunci.

Un concurs inedit. Pentru luna aprilie 2017, asociația „Le labo des histoires“ și Fundația „Antoine de Saint-Exupéry“ au pregătit un eveniment special prin care să rememoreze prima apariție a poveștii în Franța. În 1945, pe 6 aprilie, textul lui Saint-Exupéry era publicat pentru prima dată în Hexagon, la aproape doi ani de când ediția în fran­ceză și engleză pornise în lume din birourile unei companii americane.

Francezii au cerut acum ajutorul primului astronaut francez aflat în spațiu după opt ani. Thomas Pesquet are 38 de ani și stă de șase luni în cosmos. Experimentelor pe care le are prevăzute în programul Agenției Spațiale Europene cosmonautul le-a adăugat o premieră. Va anunța câștigăto­rul primului concurs de texte literare duse în spațiu. „Thomas Pesquet va purta cu mândrie valorile umaniste ale lui Antoine de Saint-Exupéry. Fie ca el să ne inspire să ne imaginăm și să scriem viitorul“, a anunțat Claudie Haigneré, președintele fundației care gestionează memoria autorului francez.

Pesquet este al zecelea francez care iese în spa­țiul cosmic și a mărturisit că ia cu el în spațiu operele complete ale aviatorului dispărut la sfâr­șitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Povestea în imponderabilitate. Concursul care se adresează tinerilor care încă nu au împli­nit 25 de ani se desfășoară până la sfârșitul lunii februarie. Copiii și adolescenții care vor trimite în concurs texte literare până pe 28 februarie vor intra în competiția propusă de francezi. În luna martie, un juriu din care fac parte, alături de Claudie Haigneré, astronauții Bernard Piccard și André Borschberg, dar și Olivier Chaudenson, directorul Casei de Poezie din Paris, și alți scrii­­tori va desemna cinci finaliști ai concursului. Textele vor fi trimise lui Pesquet, care la acea da­­tă va continua să se afle pe Stația Spațială Inter­­națio­­nală (misiunea sa durează până în luna mai), iar astronautul va desemna „premiul juriu­­lui“ și va citi textul câș­tigător într-o înregistrare realizată în imponde­ra­bilitate.

Olivier d’Agay, reprezentant al Fundației „Antoine de Saint-Exupéry“ și descendent al scriitorului, s-a arătat entuziasmat de legăturile pe care acest proiect le realizează cu opera înaintașului său: „Sunt încântat că amintirea unchiului meu este legată de acest concurs cu sensuri atât de profunde (…) Astfel este dusă mai departe pasiunea pentru scris, aventură și cercetarea cerului“. D’Agay este cel care a anunțat și pasiunea lui Pesquet pentru literatură, tot el fiind cel care a dez­văluit în 2002 o fotografie pe care Philippe Perrin a realizat-o în spațiu cu ediția ilustrată a „Micului Prinț“ plutind în fața hubloului navetei spațiale.

Activ pe rețelele sociale chiar și după ce misiunea sa în spațiu a început, Pesquet are deja pro­priii săi fani. În afara activității sale profesionale, astronautul are o listă impresionantă de hobby-uri. Cântă la saxofon și pare să nu fi ratat niciun sport spectaculos. De la mountain biking trece ușor la surfing, schi, navigație marină și drumeții montane. A găsit timp să își adauge printre pasiuni baschetul și squashul. A studiat ingineria spa­­țială și stăpânește conceptele pe baza cărora sunt construite navetele spațiale, dar a obținut și centura neagră la judo.

În luna septembrie, chiar înainte să plece în misiunea care îl ține departe de Pământ timp de șase luni, Thomas Pesquet declara că „în afara zborului în spațiu, al doilea cel mai bun lucru pe care îl poți face în viață este să te pregătești să zbori în spațiu“.

Un spectacol pe Stația Spațială. Înregis­­trări și transmisii video live, fotografii din spațiu încărcate pe rețelele sociale aduc mai aproape viața de zi cu zi din cosmos. Activitatea astro­­nauților de azi este mai aproape de public decât oricând.

 

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Om, cosmos și pământ” color=”juicy_pink” border_width=”2″][vc_column_text]Mai bine de șapte ani au trecut de când Pesquet a fost selectat pentru proiectul spațial până când a plecat spre SSI.[/vc_column_text][vc_column_text]Misiune. Francezul face parte din echipajele Expedițiilor 50 și 51, care se desfășoară din noiembrie 2016 până în mai 2017.

Licențe. Pesquet are diplome de scafandru și parașutist.

Studiu. Odată cu trimiterea sa în spațiu a început misiunea europeană Proxima, care presupune 50 de experimente.

Colegi. Alături de francez, la cele două misiuni mai participă astronauți ruși și americani.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 


FOTO: La 72 de ani de la dispariția sa, Antoine de Saint-Exupéry încă mai este un motiv de zbor. Sursa foto: Guliver / Getty Images

Și-a împărțit timpul între poezie și presă. A doua, culturală, prima... mai degrabă relațională. Scrie și pe poetic.ro. Este membru Pen Club Romania, iar la NewMoney Răzvan Țupa acoperă subiectele de cultură și timp liber.