Wall Street, ferită de hărțuiri sexuale? De ce nu a ajuns încă #MeToo în polul financiar al lumii

Mimi Noel 12/02/2018 | 10:19 Global
Wall Street, ferită de hărțuiri sexuale? De ce nu a ajuns încă #MeToo în polul financiar al lumii

În timp ce mișcarea #MeToo a cuprins întreaga planetă, instituțiile financiare de pe Wall Street par imune la scandal și deocamdată niciun nume greu nu a intrat în lumina reflectoarelor cum s-a întâmplat cu alte sectoare mass-media, artă, politică sau mediul universitar. Explicația? Contractele de con­fiden­ția­litate și un arbitraj într-un sistem privat care asigură discreție totală.

Acest articol a apărut în numărul 33 (5-18 februarie) al revistei NewMoney

În prima miercuri a acestui an, undeva în Manhattan, trei femei, cu lungi cariere în sectorul bancar, luau prânzul împreună. La un moment dat, una dintre ele în­treabă: oare cum de scandalul Harvey Weinstein și mișcarea #MeToo pe care a generat-o la nivel global nu a lovit și lu­mea financiară de pe Wall Street?

După ce în octombrie anul trecut, mogulul cinematografiei a fost acuzat de hăr­țuire sexuală, pe listă au început să apară multe nume importante din mass-media, artă, politică, mediul universitar etc. în mo­­­mentul în care tot mai multe femei au avut curajul să iasă în public și să vor­bească despre comportamentul șo­cant al agresorilor lor. În mod neașteptat, ceva pare însă diferit în lumea financiară de pe Wall Street, dominată, cum se știe, de bărbați.

OMERTA. În timp ce mișcarea #MeToo a cuprins întreaga planetă, instituțiile financiare de pe Wall Street par imune. Unii ban­­cheri și finanțiști explică ușor această imunitate – sectorul i-a eliminat pe cei care aveau acest gen de comportament acum aproape zece ani, după o serie în­treagă de procese pornite de femei care au denunțat faptul că au fost hărțuite sau abuzate la serviciu.

Totuși, nu este chiar așa, dacă judecăm după răspunsurile primite în urma unor interviuri cu 20 de femei care au lucrat sau lucrează încă pe Wall Street, dar care au cerut să-și păstreze anonimatul deo­camdată. Unele povestesc că au fost pur și simplu prinse și sărutate din senin, altele că au fost umilite sau au primit tot felul de pro­puneri de la colegi și șefi, dar nu au spus nimic din cauza presiunilor extrem de mari din domeniul bancar. Admit că au foarte mult de pierdut dacă vorbesc, nu sunt sigure că vor avea de câș­tigat dacă devoalează abuzurile, plus anumite prevederi contractuale care le obligă practic să tacă.

Sunt puține industrii care au reușit să nu intre în atenția reflectoarelor, pur și simplu pentru că și-au obligat noii anga­jați să renunțe de bunăvoie la dreptul de a da în judecată compania sau un superior. Asta înseamnă că atunci când o femeie din sectorul de trading sau din sistemul bancar este hărțuită, poate cel mult să-și arbitreze cazul într-un sistem privat. „Dacă vă întrebați de ce nu a apă­rut nici­- un scandal dinspre lumea finan­ciară, arbi­trajul este cel mai probabil expli­cația“, spune Ana Duarte-McCarthy, anga­jată în cadrul Citigroup până în 2016. Ad­mite că înaintea tuturor celorlalte industrii, cei de pe Wall Street au dat atenție spo­­rită politicilor menite să descurajeze hărțuirea la locul de muncă. Dar acest sistem de arbitraj creează un soi de mantie care face ca, în final, totul să devină invizibil.

ARTIFICIUL. Companiile financiare s-au numărat printre primele care au adoptat sistemul de arbitraj, spune și Alex Colvin, profesor la Cornell University. „Arbitrajul ține mai totdeauna de sistemul privat și nimeni nu are dreptul să știe ce se în­tâmplă, dacă acest lucru nu se dorește“.

Jennifer Hatch, director al firmei Christopher Street Financial și care și-a început cariera la JP Morgan Chase & Co. și Bear Stearns Cos., spune că unele femei se simt presate să păstreze tăcerea din cau­za mizei foarte mari – banii pe care-i pot pierde ieșind din zona privilegiată a Wall Street-ului. „Sunt oameni care-și consacră toate eforturile pentru a ajunge în centrul financiar al lumii și nu renunță ușor la asta odată ajunși“, oferă o explicație aceasta. În plus, majoritatea finanțiștilor de pe Wall Street prosperă în baza bonu­surilor controlate de șefi. „Accesul la bani depinde în definitiv de discreția totală a dom­nilor din acest club“, mai spune Hatch.

Un club care poate fi atât de intimidant încât femeile care au participat la interviu spun că le este teamă că, dacă ar povesti abuzurile, le-ar fi periclitat accesul la joburi. Peste tot văd companii obsedate de reputație, care pre­țuiesc discreția și care se așteaptă la de­dicare totală etc.

Potrivit celor mai mari bănci americane, ai căror directori sunt toți bărbați, situația se îmbunătățește. „Jumătate din management și din echipe sunt femei“, spune Brian Marchiony, purtător de cuvânt al JP Morgan Chase. „Și facem zilnic eforturi pentru a promova diversitatea și a asigura un mediu de lucru plin de res­pect“, adaugă acesta. Andrew Williams, reprezentant al Goldman Sachs Group Inc., spune că „instituția și-a reconfirmat politicile menite să încurajeze femeile să denunțe orice comportament nepotrivit“.

În sectorul financiar, ca și în alte sectoare, când femeile se plâng angajatorului ajung adesea să accepte înțelegeri pentru a nu face publică situația. Chiar și una dintre cele trei femei cu care ne-am întâlnit la prânzul din Manhattan a insistat că vrea să-și păstreze anonimatul pentru că, acum mulți ani în urmă, a semnat un contract de confidențialitate.

CURAJ. Sunt totuși câteva ecouri care au ajuns și pe Wall Street, după ce scandalul Weinstein a căpătat dimensiuni planetare. De pildă, Morgan Stanley l-a concediat pe fostul congresmen Harold Ford Jr., după ce o investigație a scos la iveală că ar fi hăr­țuit o femeie în afara companiei. De ase­menea, pe măsură ce abuzurile lui Weins­tein continuau să alimenteze miș­carea #MeToo, două veterane de pe Wall Street postau, în octombrie, mesaje în care povesteau scurt cum au fost hărțuite cu foarte mulți ani în urmă. Este vorba de Sallie Krawcheck, fostă angajată a Citigroup, și de Jacki Zehner, prima femeie tra­der care a devenit ulterior partener în ca­­drul Goldman Sachs. „Sper că femeile din domeniul financiar vor imita curajul celor din alte industrii și vor povesti abuzurile. Nu vreau să-mi fie teamă să spun adevărul“, a mai spus Zehner.

 

Pro & contra

Sintagma #MeToo are deja 11 ani, fiind lansată de activista Tarana Burke. Dar anul trecut, actrița Alyssa Milano a popularizat-o la nivel planetar.

  • Și ele. Printre celebritățile care s-au raliat public mișcării se numără Gwyneth Paltrow, Reese Witherspoon, Lady Gaga, Sheryl Crow, Björk sau Uma Thurman.
  • Ele nu. În 2018, Catherine Deneuve și Brigitte Bardot au denunțat mișcarea ca fiind ipocrită și „o vânătoare de vrăjitoare“ împotriva bărbaţilor.

 


Articol preluat din BloombergBusinessweek

de Max Abelson; adaptare: Mimi Noel

FOTO: Guliver / Getty Images

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.