Wall Street, ferită de hărțuiri sexuale? De ce nu a ajuns încă #MeToo în polul financiar al lumii

Mimi Noel 12/02/2018 | 10:19 Global
Wall Street, ferită de hărțuiri sexuale? De ce nu a ajuns încă #MeToo în polul financiar al lumii

În timp ce mișcarea #MeToo a cuprins întreaga planetă, instituțiile financiare de pe Wall Street par imune la scandal și deocamdată niciun nume greu nu a intrat în lumina reflectoarelor cum s-a întâmplat cu alte sectoare mass-media, artă, politică sau mediul universitar. Explicația? Contractele de con­fiden­ția­litate și un arbitraj într-un sistem privat care asigură discreție totală.

Acest articol a apărut în numărul 33 (5-18 februarie) al revistei NewMoney

În prima miercuri a acestui an, undeva în Manhattan, trei femei, cu lungi cariere în sectorul bancar, luau prânzul împreună. La un moment dat, una dintre ele în­treabă: oare cum de scandalul Harvey Weinstein și mișcarea #MeToo pe care a generat-o la nivel global nu a lovit și lu­mea financiară de pe Wall Street?

După ce în octombrie anul trecut, mogulul cinematografiei a fost acuzat de hăr­țuire sexuală, pe listă au început să apară multe nume importante din mass-media, artă, politică, mediul universitar etc. în mo­­­mentul în care tot mai multe femei au avut curajul să iasă în public și să vor­bească despre comportamentul șo­cant al agresorilor lor. În mod neașteptat, ceva pare însă diferit în lumea financiară de pe Wall Street, dominată, cum se știe, de bărbați.

OMERTA. În timp ce mișcarea #MeToo a cuprins întreaga planetă, instituțiile financiare de pe Wall Street par imune. Unii ban­­cheri și finanțiști explică ușor această imunitate – sectorul i-a eliminat pe cei care aveau acest gen de comportament acum aproape zece ani, după o serie în­treagă de procese pornite de femei care au denunțat faptul că au fost hărțuite sau abuzate la serviciu.

Totuși, nu este chiar așa, dacă judecăm după răspunsurile primite în urma unor interviuri cu 20 de femei care au lucrat sau lucrează încă pe Wall Street, dar care au cerut să-și păstreze anonimatul deo­camdată. Unele povestesc că au fost pur și simplu prinse și sărutate din senin, altele că au fost umilite sau au primit tot felul de pro­puneri de la colegi și șefi, dar nu au spus nimic din cauza presiunilor extrem de mari din domeniul bancar. Admit că au foarte mult de pierdut dacă vorbesc, nu sunt sigure că vor avea de câș­tigat dacă devoalează abuzurile, plus anumite prevederi contractuale care le obligă practic să tacă.

Sunt puține industrii care au reușit să nu intre în atenția reflectoarelor, pur și simplu pentru că și-au obligat noii anga­jați să renunțe de bunăvoie la dreptul de a da în judecată compania sau un superior. Asta înseamnă că atunci când o femeie din sectorul de trading sau din sistemul bancar este hărțuită, poate cel mult să-și arbitreze cazul într-un sistem privat. „Dacă vă întrebați de ce nu a apă­rut nici­- un scandal dinspre lumea finan­ciară, arbi­trajul este cel mai probabil expli­cația“, spune Ana Duarte-McCarthy, anga­jată în cadrul Citigroup până în 2016. Ad­mite că înaintea tuturor celorlalte industrii, cei de pe Wall Street au dat atenție spo­­rită politicilor menite să descurajeze hărțuirea la locul de muncă. Dar acest sistem de arbitraj creează un soi de mantie care face ca, în final, totul să devină invizibil.

ARTIFICIUL. Companiile financiare s-au numărat printre primele care au adoptat sistemul de arbitraj, spune și Alex Colvin, profesor la Cornell University. „Arbitrajul ține mai totdeauna de sistemul privat și nimeni nu are dreptul să știe ce se în­tâmplă, dacă acest lucru nu se dorește“.

Jennifer Hatch, director al firmei Christopher Street Financial și care și-a început cariera la JP Morgan Chase & Co. și Bear Stearns Cos., spune că unele femei se simt presate să păstreze tăcerea din cau­za mizei foarte mari – banii pe care-i pot pierde ieșind din zona privilegiată a Wall Street-ului. „Sunt oameni care-și consacră toate eforturile pentru a ajunge în centrul financiar al lumii și nu renunță ușor la asta odată ajunși“, oferă o explicație aceasta. În plus, majoritatea finanțiștilor de pe Wall Street prosperă în baza bonu­surilor controlate de șefi. „Accesul la bani depinde în definitiv de discreția totală a dom­nilor din acest club“, mai spune Hatch.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.
d