Cum a devenit o legendă a Hollywood-ului producătorul fimului „Pulp Fiction”, recent acuzat de hărțuire sexuală

Florel Manu 09/10/2017 | 12:15 Ştiri
Cum a devenit o legendă a Hollywood-ului producătorul fimului „Pulp Fiction”, recent acuzat de hărțuire sexuală

Harvey Weinstein (65 de ani), unul dintre cei mai cunoscuți producători de la Hollywood, a fost concediat de la propria companie, la trei zile după ce New York Times a publicat la adresa sa mai multe informații cu privire la o serie de acuzații de hărțuire sexuală.

Compania Weinstein, înființată de Harvey alături de fratele său Bob, este cunoscută pentru succesul unor firme precum The King’s Speech și The Artist, câștigând premii Best Picture Academy Awards. Potrivit mai multor publicații americane, Harwey Weinstein ar fi fost acuzat de mai multe femei, printre care și actrițele Ashley Judd și Rose McGowan, că le invita în camera sa cu intenția de a le masa și le impunea să-l privească în timp ce făcea duș. Comportamentul lui Hervey Weinstein a fost tolerat mai bine de zece ani la Hollywood, dar a ieșit la iveală după ancheta New York Times.

Însă cine este de fapt producătorul care se afă în centrul acestor scandaluri sexuale, al cărui studio, favorizat de Quentin Tarantino, a realizat filme care au încasat 1,3 miliarde de dolari în întreaga lume?

Weinstein nu este primul studio de producție al fraților Bob și Harvey. Ei au început cariera în producție de filme cu Miramax (producător al celebrului film „Pulp Fiction”), un studio inspirat din numele părinților lor, Miriam și Max. Ulterior, Bob a lansat Dimenson Films, divizia comercială responsabilă de Spy Kids, Scream și Scary Movie, în timp ce Harvey s-a focusat pe zona artistică. Ei au vândut Miramax în 1993 pentru 80 de milioane de doalri, însă au continuat producțiile și au câștigat Premiile Oscar Best Picture Academy pentru Shakespeare In Love (1999) și Chicago (2002), potrivit Forbes.

În 2005, Bob și Harvey au înființat compania Weinstein în urma unei investiții de un miliard de dolari susținută de Goldman Sachs, constând în împrumuturi de 500 de milioane de dolari, 490 de milioane dolari în capitaluri proprii și 200 de milioane din alte acorduri comerciale.

În următorii patru ani, Weinstein și-a diversificat operațiunile în cu totul alte direcții, fără a se concentra doar pe producția de film. A cumpărat o participație la brandul de modă Halston, acțiuni la site-ul de socializare  ASmallWorld și o parte din rețeaua de cablu Ovation.

Una dintre cele mai controversate decizii ale companiei a fost achiziția unui pachet majoritar în Genius, în 2006, un magazin pentru filme la domiciliu, care ar fi trebuit să distribuie producții Weinstein, dar în cele din urmă a dat faliment. În 2009, Weinstein a intrat într-un proces de restructurare în ideea de a se concentra asupra producțiilor cinematografice, scop pentru care a accesat un împrumut de 75 de milioane de dolari.

Apoi au fost forțați să renunțe la mai mult de jumătate din averea lor cea mai valoroasă: drepturile asupra filmelor din portofoliu. Ca parte a unei restructurări majore a datoriilor, în 2010, Weinsteins a împrumutat Goldman Sachs și asigurătorului Assured Guaranty Ltd. drepturile celor 200 de filme, inclusiv producții precum Road și Halloween II. În 2015, AMC a cumpărat arhiva de 200 de filme de la Goldman, care va reveni companiei The Weinstein atunci când datoriile sale vor fi achitate.

Și totuși, în ciuda problemelor din ultimii ani, în perioada în care Harvey și Bob au realizat filme la  Miramax și Compania Weinstein, producțiile lor au primit 303 nominalizări la Oscar și au câștigat 75 de premii Oscar.

 


FOTO: IMDb.com

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.