Mediul de afaceri avertizează: Modificările Codului Penal pun România pe o traiectorie descendentă din punct de vedere social şi economic

NewMoney 04/07/2018 | 18:59 Ştiri
Mediul de afaceri avertizează: Modificările Codului Penal pun România pe o traiectorie descendentă din punct de vedere social şi economic

Oamenii de afaceri români, dar și reprezentanții investitorilor străini se arată îngrijorți de eventualele efecte ale modificărilor aduse Codului Penal.

„Comunitatea de afaceri reprezentată de AmCham Romania (Camera de Comerţ Americană în România), AHK (Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană), Confederaţia Patronală Concordia şi RBL (Romanian Business Leaders) este extrem de îngrijorată de asaltul asupra statului de drept, prin multiplele inițiative legislative de modificare a numeroase legi din diverse domenii, inclusiv a codurilor penale, ce pun România pe o traiectorie  descendentă din punct de vedere social şi economic”, potrivit unui comunicat semnat de organizațiile amintite, citat de HotNews.

Potrivit mediului de business, motivarea acestor iniţiative legislative nu are o logică fundamentată din punct de vedere economic şi social, acestea fiind totodată în mod evident partizane. „Exemple precum cel privind anularea obligaţiilor de respectare a guvernanţei corporative de către companiile de stat, lasă loc pentru abuzuri, politizarea managementului şi lipsa de responsabilitate cu privire la folosirea fondurilor publice”, se mai arată în comunicat.

Oamenii de afaceri acuză clasa politică de superficialitate în ceea ce privește tratarea subiectelor prioriatare cum ar fi sănătatea, educația, ori infrastructura care sunt păstrate „la sertar”. Mai mult, modificarea legislației penale a fost făcută în pofida valului de reacții venit atât din partea societății civile cât și a partenerilor internaționali, se mai arată în documentul transmis de reprezentanții mediului de afaceri.

„Aceste măsuri și modul în care ele sunt adoptate în mod unilateral erodează credibilitatea României, scad apetitul pentru investiții, cresc costurile pentru împrumuturile din sectoarele public și privat și nu în ultimul rând periclitează stabilitatea macroeconomică obtinuță cu mult efort”, mai adaugă semnatarii comunicatului.

Aceasta nu este singura reacție la modificarea Codului Penal. Și alte organizații o consideră ilegală și partinică. APADOR-CH consideră că este neconstituţională adoptarea unor modificări legislative substanţiale ale Codului penal, în lipsa studiilor de impact prevăzute de Legea nr. 24/2000 privind tehnica legislativă, acesta fiind, în opinia organizaţiei, şi argumentul care poate fi invocat în czul unei sesizări la curtea Constituţională.

„Potrivit art. 30 al. 1 lit. d din legea 24/2000, studiile de impact sunt obligatorii în cazul proiectelor de legi de importantă şi complexitate deosebită, iar proiectul de lege de modificare a Codului penal intră, în mod evident, în această categorie. Conform art. 33 al. 1 din Legea nr. 24/2000, studiul de impact are ca scop estimarea costurilor şi beneficiilor aduse în plan economic şi social prin adoptarea proiectului de lege, precum şi evidenţierea dificultăţilor care ar putea apărea în procesul de punere în practică a reglementărilor propuse. De asemenea, potrivit art. 33 al. 2 din legea 24/2000, pentru propunerile legislative iniţiate de deputaţi sau de senatori, studiile de impact se întocmesc prin grija ministerelor de resort, la solicitarea comisiilor parlamentare”, se arată într-un comunicat al APADOR-CH, citat de news.ro.

Organizația consideră că înainte de a fi trimisă la promulgare, legea care modifică codurile penale trebuie atacată la Curtea Constituțională