Medicii sunt în alertă. O variantă italiană a coronavirusului a fost descoperită în Brescia

Elena Marinescu 29/12/2020 | 12:15 Ştiri
Medicii sunt în alertă. O variantă italiană a coronavirusului a fost descoperită în Brescia

Virusologii din Italia au identificat încă de la începutul lunii august o variantă a coronavirusului care circula în Brescia, și care era foarte asemănătoare cu cea identificată în Marea Britanie. Ei au descoperit-o după ce au făcut mai multe teste unui pacient vindecat, iar acestea au dat în continuare rezultate pozitive.

Varianta italiană descoperită la Brescia precede varianta apărută abia la sfârșitul lunii septembrie în Regatul Unit și care apoi s-a răspândit în Europa, inclusiv în Italia, spune Arnaldo Caruso, președintele Societății italiene de Virologie, pentru La Repubblica.

Două mutaţii diferite prelungesc perioada de pozitivare

Varianta identificată în Italia prezintă mutațiile 501 și 493, ceea ce face ca proteina Spike să fie puțin diferită de cea a virusului pandemic cunoscut până acum. „Varianta italiană” a ajuns să fie descoperită din întâmplare, spune Caruso, după o persistență virală anormală la un pacient care a avut Covid-19 în aprilie. Chiar și după recuperare, testele efectuate începând din august au dat continuu rezultate pozitive, scrie Mediafax.

„Am decis să secvențiem virusul pentru a înțelege motivul acestei persistențe și, spre surprinderea noastră, ne-am dat seama că am identificat o nouă variantă, similară dar nu identică cu varianta engleză care începea să circule și în Italia”, a declarat medicul.

„Nu știm dacă varianta engleză a apărut exact la sfârșitul lunii septembrie, precum și a noastră la începutul lunii august. O analiză ne spune că această nouă variantă italiană ar fi putut fi generată la începutul lunii iulie. Ceea ce putem spune din studiile colegului meu Ciccozzi este că a noastră este cu siguranță prima dovadă a mutațiilor proteinei Spike la nivelul poziției 501 în Italia și poate, cel puțin până în prezent, în Europa”, a precizat Caruso.

Întrebat dacă vaccinul anti-Covid poate funcționa pe „varianta italiană”, medicul a răspuns că da, deoarece vaccinul generează un răspuns complex în mai multe zone. „Încărcătura virală ridicată prezentă în testele din august și noiembrie efectuate asupra pacientului care nu se negativa ne-a permis să izolăm mutațiile virale din Brescia”, susține Caruso.

Marea Britanie se teme de un al treilea val de infecţii

Între timp, Marea Britanie se luptă să limiteze răspândirea unei tulpini mutante a virusului, cu până la 70% mai transmisibilă. Specialiştii de la Şcoala londoneză de igienă şi medicină tropicală (LSHTM) spun că ritmul actual de vaccinare din Marea Britanie nu este suficient şi există în continuare un risc crescut de apariţie a unui al treilea val de infecţii.

Datele adunate de specialiștii de Şcoala londoneză de igienă şi medicină tropicală (LSHTM) au fost transmise Grupului ştiinţific consultativ pentru urgenţe (SAGE) al guvernului.

Avertismentul specialiştilor britanici vine în contextul în care spitalele din Anglia tratează mai mulţi pacienţi decât o făceau în perioada de vârf a primului val şi Marea Britanie a înregistrat cea mai mare creştere zilnică a cazurilor de COVID. Oficialii guvernamentali spun că aprobarea iminentă a vaccinului Oxford-AstraZeneca va permite extinderea programului de vaccinare.

În prezent sunt vaccinate aproximativ 200.000 de persoane în fiecare săptămână, dar experţii LSHTM spun că acest lucru nu este nici pe departe de ajuns pentru a evita un al treilea val de coronavirus care va fi şi mai mortal decât primul.

Sir Jeremy Farrar, director al Wellcome Trust şi membru al SAGE, a declarat că obiectivul de vaccinare săptămânal de un milion de persoane nu este suficient pentru a opri răspândirea virusului. „Dacă reuşim să atingem obiectivul de un milion pe săptămână, sincer nu cred că este suficient. Va trebui să accelerăm acest lucru dacă vrem să acoperim ţara”, a spus Farrar, potrivit Sky News.

Sir Simon Stevens, director executiv al NHS, sistemul public de sănătate britanic, a declarat: „Credem că până la sfârşitul primăverii vom fi fost în măsură să oferim tuturor persoanelor vulnerabile din această ţară vaccinarea anti-COVID”.