Marți, zi decisivă pentru Novak Djokovic. Ministrul australian al Imigrării va decide dacă-i anulează viza din nou

Andrei Dumitru 10/01/2022 | 12:40 Ştiri
Marți, zi decisivă pentru Novak Djokovic. Ministrul australian al Imigrării va decide dacă-i anulează viza din nou

Ministrul australian al Imigrării, Alex Hawke, nu va decide, luni, dacă va anula din nou viza tensimenului Novak Djokovic, informează The Age.

Pentru ca Djokovic să fi reţinut din nou şi audiat, Hawke avea la dispoziţie patru ore, timp în care să decidă o nouă anulare a vizei, pe baza prerogativelor de care dispune.

Ministrul a decis să nu acţioneze în această perioadă, astfel că Djokovic se poate deplasa liber în ţară.

Hawke va lua o decizie marţi dimineaţă, a precizat sursa citată.

„În urma deciziei de astăzi a tribunalului (…), bazată pe un motiv procedural, rămâne la discreţia ministrului imigraţiei Hawke să ia în considerare anularea vizei domnului Djokovic, în temeiul puterii sale personale de anulare, în conformitate cu articolul 133C(3) din Legea privind migraţia. Ministrul analizează în prezent chestiunea şi procesul rămâne în desfăşurare”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, citat de The Guardian.

Nu există o limită de timp pentru exercitarea puterii de care dispune Hawke, cea de a anula viza. Aceasta poate fi exercitată oricând ajunge la concluzia că există un motiv pentru a face acest lucru şi că este în interesul public, a adăugat publicaţia citată.

Djokovic, liber să circule

Instanţa a revocat, luni, anularea de către autorităţile federale australiene a vizei de intrare în ţară a sportivului sârb.

Judecătorul Anthony Kelly a casat decizia autorităţilor de anulare a vizei lui Djokovic şi a ordonat ca sportivului să i se permită să rămână în Australia. Lui i se va returna paşaportul, judecătorul Kelly ordonând să fie eliberat imediat din detenţia pentru imigranţi.

Avocatul guvernului, Christopher Tran, a declarat că ministrul imigrării, Alex Hawke, va lua în considerare o nouă anulare a vizei de intrare în ţară a lui Novak Djokovic, după ce instanţa din Melbourne a decis să revoce prima anulare.

Tan a precizat că ministrul Imigrării se va gândi acum dacă îşi va exercita „puterea personală de anulare”, chiar dacă judecătorul Anthony Kelly a casat decizia ministrului Afacerilor Interne de a anula viza primită de jucătorul sârb.

Judecătorul Kelly i-a spus lui Tan că apreciază avertismentul. El a avertizat, la rândul său, că, dacă ministrul ia decizia de anulare, Djokovic nu se poate întoarce timp de trei ani în Australia şi hotărârea ar putea fi atacată din nou.

Potrivit The Guardian, în conformitate cu secţiunea 133C(3) din Legea privind migraţia, Alex Hawke ar putea anula din nou viza în următoarele condiţii: deoarece există un motiv pentru anularea vizei (în acest caz pretinsa ameninţare la adresa sănătăţii publice, pentru că Djokovic nu este vaccinat), titularul de viză „nu-l convinge pe ministru că temeiul nu există” şi pe baza faptului anularea vizei că ar fi în interes public.

Djokovic ar putea contesta şi această decizie, dar ar avea mai puţine şanse de succes în instanţă.