MApN: Resturi care ar proveni de la o dronă, găsite în judeţul Tulcea. MAE îl va convoca de urgenţă pe şeful misiunii diplomatice a Federaţiei Ruse la Bucureşti

Elena Marinescu 13/09/2023 | 13:56 Ştiri
MApN: Resturi care ar proveni de la o dronă, găsite în judeţul Tulcea. MAE îl va convoca de urgenţă pe şeful misiunii diplomatice a Federaţiei Ruse la Bucureşti

UPDATE. Ministerul de Externe a anunțat că se consultă cu aliaţii NATO privind evoluţiile de la frontiera dintre România şi Ucraina și că îl va convoca de urgenţă pe şeful misiunii diplomatice a Federaţiei Ruse, după incidentul de miercuri, când au fost găsite noi fragmente de dronă similară cu cele folosite de armata rusă, în Tulcea.

„Pe fondul identificării în cursul zilei de 13 septembrie 2023 de noi fragmente de dronă similară cu cele folosite de armata rusă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri, în județul Tulcea, Ministerul Afacerilor Externe reiterează protestul ferm față de violarea, din nou, a spațiului aerian al României”, se arată într-un comunicat al MAE.

Ministerul cere încetarea atacurilor repetate împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene și a escaladării „iresponsabile de către Federația Rusă” a situației de securitate inclusiv la frontiera dintre România și Ucraina și, totodată, cere respectarea normelor de drept internațional, inclusiv a inviolabilității spațiului aerian al României. MAE reiterează condamnarea fermă a acestor atacuri ilegale, care încalcă normele de drept internațional și „sunt considerate crime de război”.

___________________________________________________________________________

Fragmente dintr-o a treia dronă, descoperite în Tulcea

Echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forţelor Aeriene Române, din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, a identificat miercuri, în jurul orei 11,30, în zona localităţilor Nufărul şi Victoria din judeţul Tulcea.

Potrivit Ministerului Apărării, fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafaţă de câteva zeci de metri.

Conform procedurilor, un alt elicopter al Forţelor Aeriene Române, din Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, a fost trimis în zonă cu o echipă specializată la bord, pentru a efectua cercetări preliminare în teren şi ridicarea de probe pentru efectuarea expertizărilor.

Potrivit News.ro, ISU Tulcea a primit două apeluri la 112 cu privire la posibile cazuri de impact de dronă în zona mai multor localităţi, iar echipele Ministerului Apărării s-au deplasat în zona sesizată pentru a verifica situaţia.