Mâna dreaptă a lui Zoltan Teszari, Ioan Bendei, sub control judiciar. Acțiunile DIGI sunt în scădere

Florel Manu 08/06/2017 | 10:28 Ştiri
Mâna dreaptă a lui Zoltan Teszari, Ioan Bendei, sub control judiciar. Acțiunile DIGI sunt în scădere

„Creierul” afacerii RCS&RDS, Ioan Bendei, a flost plasat de DNA sub control judiciar în dosarul privind concesionarea de către LPF a drepturilor de televizare din Liga I. 

Procuroii anticorupție „au pus în mișcare acțiunea penală și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 7 iunie”, se arată într-un comunicat al DNA.

Joi dimineața, acțiunile DIGI au deschis în scădere, fiind tranzacționate în jurul valorii de 39,9, ușor sub nivelul din IPO, de 40 de lei.

În cazul lui Bendei „procurorii anticorupție au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor ce aparțin societăților comerciale Bodu SRL (până la concurența sumei de 16.771.659 lei) și RCS&RDS SA (până la concurența sumei de 13.714.414 lei)”, se arată în dosar.

În urmă cu o lună, în același dosar, procurorii l-au plasat  sub control judiciar pentru 60 de zile și pe Dumitru Dragomir, fost președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, acuzat de luare de mită și complicitate la spălare de bani.

Dumitru Dragomir este acuzat că în perioada 2009 – mai 2011, în calitate de președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), a pretins suma de 3,5 milioane de euro, din care ar fi primit 3,1 milioane de la Ioan Bendei, în contextul executării în perioada respectivă a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a Ligii 1, încheiat în aprilie 2008 între LPF și consorțiul Antena-RCS&RDS.

Banii ar fi fost virați sub forma unor plăți făcute în cadrul unui contract de asociere în participațiune încheiat între o firmă controlată de Dragomir (Bodu SRL) și RCS&RDS. Compania de televiziune prin cablu ar fi cumpărat afacerea care a stat la baza contractului de asociere.

Dosarul privind concesionarea drepturilor de difuzare a partidelor din Liga I a fost reactivat după ce, luna trecută, compania Digi, care deține RCS&RDS s-a listat la bursă. Pe fondul scandalului, Antena 3 a publicat o serie de înregistrări cu Ioan Bendei, acuzându-l că ar fi dat foloase necuvenite unui ofițer DNA care ar fi omis apoi o serie de probe într-un proces dintre RCS&RDS și Grupul Antena.

Înregistrările îl înfățișează pe Ioan Bendei care, înaintea unei întâlniri cu Sorin Alexandrescu, directorul Antena Group, și-ar fi sunat secretara pentru a-i transmite trei adrese, una din București și două din Craiova, la care să fie livrate telefoane din partea RCS&RDS și operatori care să le instaleze. La adresele respective ar locui ofițerul DNA Teodosia Elena Iordăchiță, fratele său și părinții. În schimbul acestora, Iordăchiță ar fi omis o serie de probe dintr-un dosar de șantaj deschis de companie împotriva directorului Antena Group.

Sorin Alexandrescu a fost condamnat în mai 2016 la trei ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul privind șantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

În același proces, Dan Voiculescu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, iar Camelia Voiculescu la doi ani de închisoare cu suspendare. Recursul se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție. Din rechizitoriul procurorilor DNA reiese că în perioada aprilie-mai 2013, Sorin Alexandrescu, directorul Antena Group, l-ar fi șantajat și constrâns pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei să semneze reintroducerea în grila Digi a unor programe ale trustului Intact, sub amenințarea că altfel va publica o serie de anchete compromițătoare despre relația dintre RCS&RDS și Dumitru Dragomir, șeful Ligii Profesioniste de Fotbal.

Obiectul acuzațiilor de șantaj ar fi fost un contract suspect între RCS&RDS și afacerea personală a lui Mitică Dragomir. Contractul s-ar fi suprapus parțial cu afacerea de peste 100 de milioane de euro între LFP și consorțiul RCS-Antena (ulterior doar RCS) pentru drepturile Ligii 1.

Alexandrescu ar fi cerut semnarea contractului la o valoare de 6,48 de milioane de euro pe, pe o durată de cinci ani, în schimbul acestei sume garantând ”stingerea litigiilor existente pe rolul instanțelor, oprirea campaniei media împotriva societății”, reiese din rechizitoriu.

Între Antena Grup și RCS&RDS există o serie lungă de conflicte, multe dintre ele afându-se pe rolul instanțelor. Neînțelegerile datează încă din perioada în care au cumpărat împreună drepturile de difuzare a meciurilor din Liga 1, achiziție de care par a se lega multe dintre problemele juridice ale RCS&RDS și ale administratorilor săi.

 

FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.