MAE: Punctul de frontieră Rafah a rămas închis pentru tranzitul persoanelor din Gaza

Elena Marinescu 10/11/2023 | 20:03 Ştiri
MAE: Punctul de frontieră Rafah a rămas închis pentru tranzitul persoanelor din Gaza

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) afirmă că punctul de frontieră Rafah a rămas închis vineri, astfel că evacuarea românilor din Fâşia Gaza se va face după redeschiderea acestuia.

”În continuarea informaţiilor referitoare la demersurile de evacuare din Fâşia Gaza a cetăţenilor români şi membrilor de familie, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, la acest moment, potrivit informaţiilor din teren, punctul de frontieră Rafah a rămas închis pentru tranzitul persoanelor, pe întreg parcursul zilei de astăzi. Astfel, evacuarea grupului sus-menţionat va fi posibilă după redeschiderea punctului de trecere Rafah pentru tranzitul persoanelor”, a transmis, vineri, MAE.

Potrivit sursei citate de News.ro, Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah rămâne în contact permanent cu cetăţenii români şi membrii de familie care au solicitat evacuarea din Fâşia Gaza. De asemenea, în cursul zilei de vineri, o a treia echipă consulară mobilă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE s-a deplasat la Cairo, în vederea sprijinirii demersurilor specifice în teren.

De asemenea, Celula de Criză Interinstituţională, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României la Cairo şi Tel Aviv, continuă dialogul cu autorităţile egiptene şi israeliene până la finalizarea operaţiunilor.

Până acum, două grupuri de locuitori din Gaza cu cetăţenie română şi familiile acestora au fost repratriate în România. Un grup de 93 de cetăţeni români şi membri de familie au ajuns în România miercuri, 8 noiembrie 2023, iar ul alt grup de 41 de persoane au ieşit din Fâşia Gaza joi seara.