Ludovic Orban dă semnalul ruperii PNL şi îşi anunţă demisia: Practic, PNL nu mai există

Elena Marinescu 21/10/2021 | 21:45 Ştiri
Ludovic Orban dă semnalul ruperii PNL şi îşi anunţă demisia: Practic, PNL nu mai există

Ludovic Orban a declarat joi seara că decizia ca generalul în rezervă Nicolae Ciucă să fie propunerea de premier a PNL i-a aparținut președintelui Klaus Iohannis, nicidecum conducerii partidului. Orban a spus că PNL a ajuns o prelungire fără voință, iar conducerea sa nu are coloană vertebrală, nici păreri.

Decizia de a-l propune pe dl Ciucă nu a fost luată dimineață, la ora 10.00, în simulacrul de BEX, care nu e for statutar al partidului. Candidatul se stabilește în Consiliul Național! Ședința de azi a durat 4 minute. Asta înseamnă dezbatere în PNL în conducerea impusă de Iohannis. A fost o informare că va fi propus Ciucă.

Decizia a fost luată aseară, la Vila Lac, unde au participat un număr restrâns de persoane, la întâlnirea cu Iohannis. Veniseră să se bată ăștia care-l sprijineau pe Bode cu cei care-l sprijineau pe Cîțu. Au plecat cu ce le-a ordonat președintele – respectiv generalul Ciucă.

Practic, PNL nu mai există, forurile statutare nu mai există. PNL e o prelungire fără voință, care nu ține cont de voința cetățenilor. E o conducere fără coloană vertebrală, fără păreri, care primește dictatele”, a declarat Ludovic Orban, pentru B1 TV.

Orban demisionează din grupul parlamentar al PNL

El a anunțat că săptămâna viitoare, după ce PNL a decis să meargă pe mâna lui Nicoale Ciucă, își va da demisia din grupul parlamentar al PNL.

Potrivit acestuia, decizia președintelui Klaus Iohannis de a-l impune premier pe Nicolae Ciucă, „la înțelegre cu PSD”, reprezintă „o trădare gravă” a românilor care l-au votat atât pe Iohannis, cât și PNL-ul.

Apropo de decizia de guvern minoritar. Noi luasem altă decizie înainte de congres, care a fost votată în unanimitate la propunerea mea, că nu vom face nicio înțelegere cu PSD. Iar formula normală, firească era să încerci să refaci coaliția. Nu s-a întâmplat.

Pentru mine, decizia lui Iohannis de a forța conducere PNL de a-l impune pe Ciucă, la înțelegere cu PSD e o decizie care reprezintă o trădare gravă a alegătorilor care au votat cu Iohannis și în primul tur, și în al doilea, o trădare gravă a electoratului care a votat PNL tocmai pentru a ține departe de guvernare PSD, pentru a forma o coaliție de guvernare de centru dreapta.

Azi, printr-un guvern minoritar învestit din mila PSD, fără o majoritate parlametară care să susțină reformele necesare, pur și simplu va fi o guvernare fără niciun fel de capacitate de a face reforme, de a asigura dezvoltarea României”, a declarat Ludovic Orban.

Varianta Ciucă-premier, cu repetiţie

Orban susține că Iohannis a dorit să-l desemneze pe Ciucă și după alegerile parlamentare, însă el nu ar fi fost de acord. „Chiar nu-mi pasă ce gândește domnul Cîțu. Eu l-am susținut pe Cîțu, împreună cu Iohannis, pentru că aveam spectrul acestei desemnări Ciucă. Eu nu aș fi acceptat niciodată să susțin ca premier un om care este militar. România este o țară democratică, nu guvernăm prin ordine militare. Politica nu se face prin ordin.

Nu mi se pare deloc o desemnare potrivită. Domnul Ciucă practic nu i s-a uscat cerneala după adeziune, nu are niciun an în PNL. Domnul Ciucă face parte dintr-o categorie de oameni care ajung în funcții publice fără să aibă o carieră politică în spate. Pur și simplu se trezesc în funcții. Și Klaus Iohannis este un astfel de exemplar. A apărut pe turnantă. Sunt și alți astfel de oameni care te miri cum au reușit să ajungă în funcții”, a mai spus Ludovic Orban.