LISTĂ INTEGRALĂ – BUCUREŞTI. 67,79% din numărul total al şcolilor încep şcoala cu prezenţă fizică, de luni

Elena Marinescu 07/11/2021 | 15:27 Ştiri
LISTĂ INTEGRALĂ – BUCUREŞTI. 67,79% din numărul total al şcolilor încep şcoala cu prezenţă fizică, de luni

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că un procent de 67,79% din numărul total al unităţilor de învăţământ, de stat şi privat, au decizie de desfăşurare a cursurilor cu prezenţă fizică, începând de luni.

În această situaţie un număr de 4.847 de unităţi de învăţământ, cu un număr total de peste două milioane de elevi şi preşcolari.

Situaţia privind gradul de vaccinare în rândul personalului angajat în unităţile de învăţământ din municipiul Bucureşti, la data de 5 noiembrie, poate fi accesată AICI.

Ministrul interimar al Educaţiei a mai spus că pe site-ul fiecărui inspectorat şcolar sunt disponibile informaţiile exacte privind modul în care vor reîncepe cursurile. Cîmpeanu a mai spus că în Capitală sunt, de exemplu, şi 27 de unităţi de învăţământ care au cerut intrarea în regim on-line, cu toate că aveau peste 60% rată de vaccinare a personalului.

În plus, potrivit informaţiilor colectate la nivelul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, rata de vaccinare a personalului este de 71%, raportat la totalul celor 95 de angajaţi.

Sorin Cîmpeanu a explicat într-o conferinţă de presă că pe 8 noiembrie va începe şcoala pentru toţi elevii şi preşcolarii din învământul de stat şi privat, iar cursurile vor fi cu prezenţă fizică acolo unde rata de vaccinare împotriva COVID-19 a personalului didactic este peste 60%.

De asemenea, dacă vor exista probleme cu privire la infrastructură sau resursa umană, va fi oferită în continuare posibilitate ca şcolile respecte să ceară desfăşurarea cursurilor on-line, indiferent de rata de vaccinare de peste 60% a cadrelor didactice.

Cum se va face raportarea ratei de vaccinare a personalului didactic

Vinerea următoare școlile vor raporta rata de vaccinare a personalului pe fiecare structură în parte, nu pe personalitate juridică, așa cum s-a făcut săptămâna aceasta, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

Oficialul a spus într-o intervenție la Antena1 că a ales acest „criteriu de departajare” fiindcă altfel școlile și grădinițele ar fi rămas închise „o bună perioadă de timp”, aceasta fiind ipoteza de la care au plecat autoritățile în discuțiile despre reluarea cursurilor.

Ministrul a vorbit despre luarea în calcul a certificatului verde, în care sunt incluși și cei care au trecut prin boală și care au o dovadă a acestui lucru. „A fost în discuție această ipoteză, de a lua în calcul o rată de 70%, așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății, în care să fie incluși și cei care au trecut prin boală. S-a mers pe ideea introducerii unui prag de 60% fără includerea celor care au trecut prin boală, în această fază.

Aceste reguli sunt o variantă de compromis, pentru că ipoteza de la care s-a plecat a fost aceea a păstrării închise, subliniez închise, a tuturor grădinițelor și școlilor din România pentru o bună perioadă de timp. A trebuit identificat un criteriu de departajare.

Nu este un criteriu perfect, vă asigur că el va fi perfectat. Spre exemplu, vinerea aceasta vor raporta rata de vaccinare pe structuri, nu pe școli cu personalitate juridică. Acest lucru este un pas important în remedierea neajunsurilor acestui ordin de ministru. Repet: nu pretindem că este perfect, dar pentru că nu puteam nici să ținem totul închis, nici totul deschis, ca și cum pandemia n-ar fi existat, a trebuit un criteriu. Criteriul nu este perfect…”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Raportarea pe fiecare structură înseamnă că, dacă o școală cu personalitate juridică are mai multe corpuri, două grădinițe, o școală primară, una gimnazială și un liceu, de exemplu, acum toate acestea sunt închise dacă rata comună de vaccinare nu trece de 60%.

Prin raportarea pe fiecare structură, grădinițele și școala primară ar putea funcționa cu prezență fizică, dacă angajații acestora sunt vaccinați în procent de peste 60, în timp ce școala gimnazială și liceul vor rămâne online, dacă au puțini angajați vaccinați.